Komşuda grev var!

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Yunanistan ziyareti dün Atina’da işçi sınıfını sokağa dökerken, Tüm İşçilerin Militan Cephesi PAME bütün işçileri 18 Ekim’de greve çağırdı.

Dün öğle saatlerinde Yunanistan’a bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, halkın büyük tepkisiyle karşılandı. Merkel’in ziyareti öncesinde Atina’da geniş güvenlik önlemleri alınırken Merkel’i korumak için 7 bin polis görevlendirildi.

Sendikalar, Yunanistan Komünist Partisi ve Syriza’nın çağrısıyla Syntagma Meydanı’na toplanan onbinlerce kişi, Yunanistan’daki ekonomik krizin başlıca sorumluları arasında gösterilen Merkel’in Atina ziyaretini ve hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etti.

Polis, parlamento binasına yürümeye çalışan göstericilere çok sert müdahalede bulunurken, gözaltına alınan ve yaralanan göstericiler olduğu bildirildi.

PAME’den grev çağırısı
Merkel ziyareti sonrası bir açıklama yayınlayan Tüm İşçilerin Militan Cephesi PAME, sendikaları ve bütün işçileri 18 Ekim’de greve çağırdı.

Açıklamada, PAME’nin, Almanya Başbakanı’nın ziyaretine “etkileyici, kararlı ve militan” bir eylemle cevap verdiği belirtilirken, 18 Ekim’de düzenlenecek grev için hiç zaman kaybetmeden mücadeleye devam edilmesi gerekti vurgulandı.

Grevin sermayeye, Avrupa Birliği’ne ve tekellere karşı işçi sınıfının bir cevabı niteliğinde örgütlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada son söz “Modern köleliği kabul etmiyoruz” oldu.

“Bu onlara ilk cevabımız”
PAME Yürütme Komitesi üyesi Yiannis Tasoulas eylemde yaptığı konuşmada “Ne barikatlar ne TOMA’lar bizi korkutabilir! İşçi sınıfının ayağa kalkması onları titretti. Bu bizim onlara ilk cevabımız…” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

Gerçek, basit ve açıktır. Her kim memoranduma, onun uygulanması için yürürlüğe konulan kanunlara ve AB troykasına karşı çıkıyorsa, o AB’ye, onun anlaşmalarına ve kararlarına, tek yol olarak gösterilen kapitalist gelişmeye karşı demektir. Her kim AB ve AB troykasını destekliyorsa, o basitçe halkla alay ediyor demektir.

[...]Merkel de diğer emperyalist kargalar gibi, kan ve yağma kokusu aldığı için Doğu Akdeniz’e üşüşmektedir. Suriye’de savaş bulutları bölgeyi daha genel bir yangına sürükleyecek şekilde toplanıyor. Onlar, bu şekilde petrolü, doğal gazı, ulaşım yollarını ve pazarları paylaşıyorlar. Onların İsviçre’deki banka hesapları için kanımızı dökemeyiz. Biz kendi mücadelemiz için fedakarlık yapmak zorundayız.

Sendikaları, konfederasyonları ve bütün dürüst sendikacıları korkuyu dağıtmaya ve 18 Ekim’de bir grev kararı almaya çağırıyoruz. (…) İşçiler mücadeleyi kendi ellerine alacak ve PAME en ön safta olacaktır. Herkes mücadelede, eylemde ve grevdeki yerini almalıdır.

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Zafer, zincirlerinden kurtulmak için tereddüt etmeyen işçi sınıfının olacaktır. Bugünkü mitingin anlamı bizim için budur. Bu, yakın zamanda ve gelecekte vereceğimiz mücadelelerin de anlamı olmalıdır” diye konuştu.

(soL- Dış Haberler)