Fındık sezonu açıldı

Fındık toplama sezonu dün Giresun'un sahil bölgelerinde başladı. Halen alım fiyatı açıklamamış olan TMO ise elindeki geçen yıldan devreden stoğu eritmeye çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Fındık bahçesi sahipleri, bu yıl hayli yüksek olması beklenen fındık rekoltesinin, düşük alım fiyatları açıklanmasına neden olabileceğinden endişe duyuyor. Fındıkta maliyetlerin yükseldiğini ifade eden bahçe sahipleri, önceki yıl 5 YTL alım fiyatı açıklanan fındığa bu yıl en az 6 YTL fiyat verilmesi gerektiğini öne sürüyorlar.

Fındık işçilerini ise hasat bitiminde ücretlerini alamama korkusu sarmış durumda. Devletin düşük bir alım fiyatı açıklaması durumunda bahçe sahiplerinden paralarını alamamaktan korkan fındık işçileri, hükümetin yüksek bir alım fiyatı vermesi ve peşin ödemeli alım yapmasını umuyorlar.

Alım fiyatının yanı sıra, henüz fındık alımını kimin yapacağı dahi kesinleşmiş değil. Fındık alımı normalde Fiskobirlik tarafından yapılırken, önceki yıllarda yaşanan sorunların ardından TMO fındık alımı yapmaya başlamıştı.

TMO stokları eritmeye çalışıyor
Diğer yandan TMO, geçen seneden devreden fındık stoklarını eritmeye çalışıyor. TMO'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 23 bin 923 ton kabuklu fındığın kırma fabrikalarına taşınması ve naturel iç fındığa işlenmesi, naturel iç fındıkların yağ fabrikasına taşınarak ham yağa ve 50 ton ham yağın rafine yağa işlenmesi için ihale açılmış bulunuyor.

TMO'nun mevcut fındık stoğunun 300 bin ton dolayında olduğu biliniyor. Bu yıl fındık rekoltesinin ise 900 bin ton civarında olması bekleniyor. Türkiye'nin yıllık fındık tüketim ve ihracatı toplamının yaklaşık 800 bin ton dolayında olduğu düşünülürse, TMO'nun zaten devasa boyutta olan stoklarına net olarak yüz bin ton daha fındık eklenmesi söz konusu.

Kim kazanırsa kazansın işçiler kaybediyor
Uzmanlar bu yılki yüksek rekoltenin ancak düşük bir alım fiyatıyla geçirilebileceğini öngörüyor. Öte yandan, alım fiyatının düşük açıklandığı durumlarda fındık bahçesi sahiplerinin hayli kitlesel eylemler yapabileceği geçmiş tecrübelerden de biliniyor.

Her şekilde, geç ödemeli veya düşük bir alım fiyatı açıklanması halinde bahçe sahiplerinin işçi ücretlerini ya eksik ya da geç ödeyeceği düşünülüyor. Gittikleri her yerde istenmeyen insan muamelesi gören fındık işçilerinin ise ne kitlesel eylem yapma, ne de Ankara'da lobi faaliyeti yürütme gücü bulunuyor.