Türkiye'nin 'müthiş' planı: Tampona ÖSO yerleşecek, ama onları biz koruyacağız

Türkiye, Azez-Cerablus arasına kurulacak "IŞİD'den arındırılmış bölge"ye ÖSO'nun yerleştirileceğini, ancak bu grubun kendini savunmasının mümkün olmadığı için "topçu desteği" ile korunacağını söyledi.

Dış Haberler

Türkiyei ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde "IŞİD'den arındırılmış bölge" konusunda anlaştıklarının duyurulmasının ardından, bu planın fiili olarak nasıl işleyeceğine dair belirsizlikler sürüyor.

McClatchy DC'den Roy Gutman ve Duygu Güvenç'in haberine göre, Türk yetkililer Azez-Cerablus arasının Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) arındırılmasının ardından, bölgeye Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinin yerleştirileceğini söylüyor.

Haberde, ÖSO'nun finans ve öteki kaynaklarının yetersiz, komuta kademesinin sıfıra yakın ve kendi emrindeki "ılımlı" gruplar üzerindeki kontrolünün bile olmadığı vurgulanıyor.

İsmini açıklamayan Türk yetkili, buna buldukları "çözüm"ü de aktarıyor: "Azez ile Cerablus arasında sivillere saldırı olduğunda biz de saldıracağız."

Yetkili, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldırmayı değil, sivilleri korumayı hedeflediklerini savunuyor.

Türk yetkili, Türk askerlerinin güvenliği sağlamak için Suriye topraklarına girebileceğini, ancak güvenliğin sağlanmasının ardından hızlıca geri çekileceğini de sözlerine ekliyor.

Haberde, Suriye ordusunun Halep'e yönelik bir operasyon yapması durumunda Türkiye'nin ve ABD'nin tepkisinin ne olacağının hala belirsiz olduğuna dikkat çekiliyor.