Syriza lideri Çipras: NATO ile bozuşmak ülkemizin çıkarına değil

Yunanistan'da seçimlerden birinci parti çıkması beklenen Syriza'nın lideri Aleksis Çipras, NATO ve Avrupa Birliği hakkında sıcak mesajlar verdi.

Dış Haberler

Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak seçimlere sayılı günler kalırken, anketlerde birinci parti olarak görünün radikal sol koalisyon Syriza'dan "yatıştırıcı" mesajlar gelmeye devam ediyor.

Partinin genç lideri Aleksis Çipras, dün akşam Twitter hesabından yayımladığı mesajlarda, NATO ile karşı karşıya gelmenin, Yunanistan'ın çıkarına olmadığını söyledi.

Yunanistan'ın AB ve NATO ile imzaladığı uluslararası anlaşmalar uyumlu davranacağını söyleyen Çipras, Syriza'nın NATO karşıtı retoriğinden çark etme sinyali verdi.

Syriza'nın ilk büyük uluslararası sınavının, AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar hususunda ortaya çıkacağı düşünülüyor. Rusya, Yunanistan ana ticaret partneri. 

Geçtiğimiz Eylül ayında, partinin dış ilişkiler sözcüsü Kostas İsiços, Rusya'ya yönelik yaptırımları "AB'nin yeni sömürgeci oburluğu" olarak adlandırmış, Ukrayna'daki bağımsız yanlısı milislerin karşı saldırısını ise selamlamıştı.

Ancak 7 Ocak ayında konuşan İsiços, Syriza'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları engellemeye çalışıp çalışmayacağı yönündeki bir soruya, "Böyle bir şey söylemek için erken" cevabını verdi.

İsiços ayrıca, NATO'dan çıkmanın ve Girit'teki ABD üssünü kapatmanın, hükümete gelen bir Syriza'nın öncelikleri arasında olmadığını da vurguladı.

Göçmenler sorununa yönelik olarak ise, Charlie Hebdo saldırısının ardından, Syriza'nın Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Dimitrios Papadimulis, ortak bir Avrupa göçmen politikasına destek vereceklerini söyledi.