'Rusya'nın Kürdistan petrollerine yatırımı 4 milyar doları geçecek'

Rusya'nın devlet petrol şirketi Rosneft'in Kürdistan bölgesiyle yaptığı anlaşmanın tutarının 4 milyar doları geçeceği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bugün bağımsızlık referandumuna giderken, IKBY'nin "sessiz" destekçisi Rusya'nın bölgedeki petrol yatırımları hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.

Haaretz ve Reuters imzalı analize göre, geçen hafta Rus devlet petrol şirketi Rosneft ile IKBY arasında yapılan anlaşmanın tutarı, tahminlerin çok ötesinde.

Kaynakların aktardığına göre, Kürdistan bölgesine geçen Aralık ayında giren Rosneft'in toplam yatırım miktarı 4 milyar doları geçecek. Bu, IKBY'nin elde edeceği en büyük petrol geliri olacak.

Erbil'deki üst düzey bir kaynak, ABD'nin Irak'ta çekilmeye başlamasıyla oluşan boşluğu Rusya'nın verimli bir şekilde doldurduğunu söyledi.

Analizde, Haziran ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, referandumla ilgili olarak "Kürt halkının, dünyadaki diğer tüm halklar gibi, umutlarını ve özlemlerini yerine getirmesiyle ilgileniyoruz" dediği hatırlatılıyor.

ABD'nin ve İsrail haricindeki bütün bölge ülkelerinin aksine, Moskova Iraklı Kürtlerden referandumu iptal etmelerini istemedi.

Bir diplomatik kaynak, Haziran ayında St. Petersburg'da Lavrov'la görüşen bir Kürt heyetinin, Lavrov'dan Rusya'nın referanduma karşı çıkmayacağı sinyalini aldığını kaydediyor.

Rosneft Sözcüsü Mihail Leontev, referandumun kendi yatırımları için sorun teşkil etmeyeceğini, şirketin hukuken tanınmış olan IKBY'de faaliyet yürüttüğünü söylemişti.