Almanya’nın göçmen karşıtı İçişleri Bakanı destek kaybedince geri adım attı

Göçmenlere karşı tutumuyla gündeme gelen Almanya’nın İçişleri Bakanı Horst Seehofer, yapılan anketlerde görevi bırakması talebinin öne çıkması üzerine tutumunu değiştirdi.

Dış Haberler

Almanya Başbakanı ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasındaki "anlaşmazlık" sona erdi. Almanya çapında yapılan anketlere göre, Almanya vatandaşlarının göçmen karşıtı İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in görevi bırakmasını talep etmesi üzerine tutumunu değiştiren Seehofer, Başbakan Merkel’le ilişkilerini anlatırken “ön camdan görülen, dikiz aynasındakinden daha büyüktür” dedi.

Yaptığı açıklamada hükümetin aşırı sağcı AfD’ye olan desteği azaltmayı hedeflediğini söyleyen Seehofer, daha öncesinde bakanlıktan istifa ederek Merkel’in koalisyon ortağı CSU’yu da hükümetten ayırmak tehdidinde bulunmuştu.

Seehofer’in bu tehditlerinden dönmesi ve Merkel’le aralarındaki buzları çözmesiyle birlikte, Merkel AB liderleriyle bir anlaşmaya vararak, henüz ulaşılamayan iki taraflı anlaşmalar kapsamında başka bir Avrupa ülkesinde daha önce sığınma talebinde bulunan göçmenleri geri çevirmeyi kabul etti.

GÖÇMEN KARŞITLARINA DESTEK BEKLENDİĞİ GİBİ ARTMIYOR

Yapılan anketin sonuçları, göçmen karşıtlığıyla özellikle sınır bölgelerinde daha da popülerleşme beklentisinde olan Seehofer için bir darbe oldu. Seehofer’ın partisi CSU da aynı şekilde birinci parti olduğu Bavyera’da var olan desteğini kaybetmiş gözüküyor.

CSU yönetimi önümüzdeki seçimlerde kendisinden daha sağ bir tutum takınan AfD’ye ciddi miktarda oy kaptırmaktan endişeleniyordu.

Almanya, Avusturya ve İtalya, perşembe günü yaptıkları açıklamada, Avrupa'da Afrika'dan seyahat eden on binlerce göçmenin aldığı Roma yolunu “acil bir tehdit tehdit” olarak nitelendirmiş ve önümüzdeki hafta Akdeniz rotasını nasıl kapatacakları yönünde görüşmelerde bulunacaklarını duyurmuşlardı.