Almanya'da 'üye ülkeler Avro Bölgesi'nden çıkabilsin' önerisi

Almanya'da bir düşünce kuruluşu "AB'ye üye ülkelerin avro bölgesinden çıkması" için düzenleme yapılmasını önerdi.

Dış Haberler

Almanya hükümetine bağımsız ekonomik danışmanlık sağlayan bir kurul, üye ülkelerin son çare olarak Avro Bölgesi'nden çıkabilmesini sağlayacak düzenlemeler oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ülkede 'akil adamlar' olarak da bilinen Alman Ekonomi Bilirkişiler Konseyi, yayımladığı bir raporunda, Yunanistan krizinin Avro Bölgesi'nde istikrarın sağlanması için daha fazla reform gerektiğini gösterdiğini belirtti ve bu reformlar arasında olası bir iflas prosedürünü de sıraladı.

Raporda, ortak para biriminin varlığının tehlikeye girmemesi amacıyla, üye ülkelerin son çare olarak Avro Bölgesi'nden çıkmasını mümkün kılacak düzenlemeler yapılması gerektiği belirtildi.

Avro'nun 'geri dönülmez' bir şekilde tasarlanması sebebiyle AB antlaşmalarında, üye ülkelerin ortak para biriminden nasıl çıkılacağına ilişkin herhangi bir yasal prosedür bulunmuyor. Kurucu antlaşmalarda AB'den nasıl ayrılınacağına dair düzenlemeler bulunsa da, bu da ancak söz konusu ülkenin talebiyle mümkün olabiliyor.

Kurulun üyelerinden Lars Feld, basına yaptığı açıklamalarda "Bir parasal birlikte, temel kurallara uyulması gerekiyor ve bu sebeple bir üye ülkenin çıkışı tabu olmamalıdır, aksi takdirde ortaklara şantaj söz konusu olabiliyor" dedi.

Kurulun raporunda aynı zamanda, Avro Bölgesi için özel bir bütçe oluşturmak gibi, olası maliyetlerin daha çok paylaşılmasına yol açacak adımların, ekonomi politikalarında daha fazla ulusal yetkinin merkeze devredilmemesi halinde istikrardan çok istikrarsızlığa yol açacağı savunuldu.