Somalı işçiler özelleştirme istemiyor

Manisa'nın Soma İlçesi'nde faaliyet gösteren Soma B Termik Santrali'nin özelleştirilmesine karşı çıkan Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (SEAŞ) emekçileri ve Tes-İş sendikası imza kampanyası başlattı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde faaliyet gösteren Soma B Termik Santrali'nin özelleştirilmesine karşı çıkan Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.(SEAŞ) emekçileri ve Tes-İş sendikası imza kampanyası başlattı.

Bakanlar Kurulu tarafından özelleştirilmesine karar verilen Soma B Termik Santrali işçileri kentin 4 ayrı yerinde imza masası açarak, iş yerlerinin özelleştirilmesine karşı çıkan bir imza kampanyası başlattılar.

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karara göre, Soma Termik B santralinin özelleştirilmesi için teklif verme süresi 1 Aralık 2014 tarihinde sona eriyor.

soL’a konuşan Tes İş Sendikası Soma Şube Başkanı Bedri Demiraslan, “Özelleştirme, birkaç patron dışında kimseyi mutlu etmemiştir Kamu mallarının özel şirketlere peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir. Daha önce değişik yerlerde yapılan özelleştirmeler göstermiştir ki, şirketler santrali aldıktan sonra yaptıkları ilk iş kömür taşıma ve işçi taşıma yöntemlerini değiştirmektir bu da, Türkiye’nin en büyük kamyoncular kooperatifi olan Soma Kamyoncular Kooperatifi'ne üye kamyon sahiplerinin ve taşıma emekçisi şoförlerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.

İşçi servisi işini yapan Soma Otobüsçüler Kooperatifi’ninde olumsuz yönde etkileneceğini söyleyen Demiraslan, imza kampanyası istedikleri sonucu vermediği ve hükümet özelleştirmede geri adım atmadığı takdirde, SEAŞ işçilerinin sonuna kadar direneceğini belirtti.

Özelleştirme gerçekleşirse işçilerin 4/C kapsamında değişik kamu kurumlarına dağıtılacak ve Soma’da kendilerine bir düzen kuran işçiler için büyük mağduriyete neden olacak.

İşçiler, Soma maden katliamının benzeri iş cinayetlerinin termik santralde de yaşanacağını, özelleştirme ile güvencesiz, geleceksiz, işçi güvenliğinden yoksun çalışma koşullarının dayatılacağını düşünüyor.

soL’a konuşan bir termik santral işçisi, Soma'daki maden katliamının birincil nedeni olan özelleştirmenin, kendilerini köle durumuna düşüreceğini, hükümetin kendilerine, ya şirkette taşeron işçi olun yada 4/C ile nerede yaşarsanız yaşayın dediğini, güvencesiz, geleceksiz yaşamak istemediklerini bu nedenle de özelleştirmeye sonuna kadar karşı çıkacaklarını söyledi.