Radar üssünü ABD askeri koruyacak

NATO'nun füze kalkanı kapsamında Malatya'nın Kürecik Köyü'ne yapılacak radar üssünün iç güvenliğinin ABD askeri tarafından sağlanacağı ortaya çıktı.

Geçen sene Lizbon'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde onaylanan füze savunma kalkanı projesi kapsamında Malatya'nın Kürecik Köyü'ne yapılacağı açıklanan radar üssünün iç güvenliğinin ABD'li askeri polisler tarafından sağlanacağı iddia ediliyor.

Taraf'ın haberine göre, "Sovyet tehdidine" karşı Kürecik'te kurulmuş ve 1990'ların başında kapatılmış olan ABD radar üssü onarımdan geçecek. Ardından üsse ABD'nin en büyük silah tekellerinden bir tanesi olan Raytheon tarafından üretilen AN/TPY-2 X-band radarı yerleştirilecek. ABD, bu gelişmiş sistemin işletilmesi için Raytheon mühendislerini kullanacak ve üssün iç güvenliğini 50 kadar ABD askeri polisi sağlayacak. Türkiye ise olası "tehditlere" karşı üssün dış güvenliğini sağlamaktan sorumlu olacak.

Türkiye'nin, ABD'li yetkililere üssün güvenliğinin sağlanacağı güvencesi verdiği de gelen bilgiler arasında.

Türkiye CIA'dan endişeliymiş!
Taraf'ın haberinde, Türkiye'nin füze savunma kalkanı mutabakatında "füze sisteminden elde edilecek bilgilerin ülkelerin kendi çıkarları için kullanılamayacağı" şartını koştuğunu ve bunun "bilgilerin İsrail'e verilmesini önlemek" amaçlı olduğu iddia ediliyor. Bu spekülatif yorumun ardından işaret edilen "endişe" ise daha da gülünç:

"Türk tarafının, radarın yapımcı firması olan Raytheon mühendislerinin radarın çalıştırılmasında görev almalarına sıcak bakmadığı belirtiliyor. Türkiye’nin, bu kişilerin Amerikan merkezi haberalma örgütü CIA tarafından kullanılabilecekleri endişesini taşıdığı ileri sürülüyor. Bu konuda bir uzlaşma sağlanmazsa radarın işletilmesi için yine Amerikalı sivil mühendislerin kontrolünde Amerikan askerlerinin eğitilmesi gerekecek."

Diplomatik olarak ana hedefi İran olan füze savunma kalkanının önemli bir bileşeni olan X-band radar üssünün Türkiye'nin hangi "çkarıyla" ilişkisi olduğu bilinmiyor. Projenin temelde ABD dış politikasının bir uzantısı olduğu konusunda yaygın bir kanaat bulunmaktayken, üste çalışacak mühendislerin "CIA'ya bilgi sızdırması endişesi" kaygılanabilecek en son başlıklardan bir tanesi gibi görünüyor. Zira üsteki radar sistemleri ister ABD'li ister Türk mühendisler tarafından çalıştırılsın, bu sistemin kimin çıkarlarına hizmet ettiği konusundaki sonuç değişmeyecek.

"Bu bir Amerikan radarı"
New York Times gazetesi ise dün bu saptamayı teyit edercesine, üst düzey bir ABD'li yetkilinin "Bu bir Amerikan radarı" sözlerine yer verdi. Perşembe günü Beyaz Saray'da konuyla ilgili bir brifing veren yetkili, "Muhtemelen bu ABD ile Türkiye'nin arasında son 15-20 yılda alınmış en stratejik karar" diye konuştu. Yetkili, radardan elde edilecek verilerin İsrail de dahil bütün müttefiklerle paylaşılacağının altını çizdi.

(soL - Haber Merkezi)