Ali Kaftancıoğlu: 'Müdahil olanlar AKP tarafından suistimal edilecek'

Ümit Kaftancıoğlu'nun oğlu Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu, AKP'nin 12 Eylül'ün devamı olduğunu belirterek davaya müdahil olanların AKP tarafından suistimal edileceğini söyledi.

12 Eylül döneminde öldürülen Ümit Kaftancıoğlu'nun oğlu Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu, Bianet'ten Ekin Karaca'ya yaptığı açıklamalarda davanın inandırıcılığı olmadığını ifade ederek Kaftancıoğlu ailesi olarak müdahillik talebinde bulunmayacaklarını söyledi.

TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu, bundan 32 yıl önce, 11 Nisan 1980'de evinden işe gitmek üzere çıktığında açılan çapraz ateş sonucunda ölmüştü.

Cinayet sonrası yakalanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, ifadesinde "onu solcu olduğu için öldürdüm" diyerek cinayeti kabul etmesine rağmen tutuklandıktan dört yıl sonra Askeri Yargıtay tarafından serbest bırakılmıştı.

"AKP 12 Eylül'ün devamı"
Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu, 12 Eylül darbesinin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) planları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ve bu sürecin doruk noktasının Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) olduğunu, bu çerçevede AKP'nin 12 Eylül'ü yargılayacağı yönündeki söylemleri kendisinin anlayamadığını söyledi.

"Toplumsal Bellek Platformu olarak verdiğimiz araştırma komisyonu dilekçelerine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bile 'evet' derken, AKP olumsuz cevap verdi. 12 Eylül sürecinin bu kadar devamı olan bir parti bunun arkasında duramaz."

"Diyelim ki, AKP 12 Eylül'le hesaplaşmayı yem olarak ortaya attı ve yargıya taşıdı... Haşim Kılıç'ın bile itiraz ettiği bir yargının siyasi erkten bağımsız olarak kapsamlı bir yargılama yapabileceğini düşünmüyorum."

"Müdahil olanları suistimal edecekler"
Dr. Kaftancıoğlu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının sembolik önemine katıldığını ancak bununla birlikte AKP hükümetinin bu süreci suistimal edeceğini tahmin ettiğini dile getirdi.

"Bunu daha önce yaşadık. Cumartesi Anneleri uzun yıllardır toplanıp, kayıplarını arıyor. Erdoğan onlarla görüştükten sonra Cumartesi Anneleri'nin kendisiyle görüştüğünü ve kendisine güvendiklerini söyleyerek süreci suistimal etti."

"Biz Toplumsal Bellek Platformu'nu kurduk ve ilkesel olarak herkese dilekçe verdik. Bunun üstüne kendileri geldikten sonra devlete güvenin arttığını ve bizim devlete sığındığımızı ileri sürdüler."

"Bu şekilde bu davaya müdahil olanları da suistimal edeceklerdir 'Bunlar atıp, tutuyorlar ama işte biz ileri demokrasi konusunda öncülük yapıyoruz' diyeceklerdir. Ben bu süreçte müdahilliği suistimal aracı olarak görüyorum."

"AKP'nin oyununa gelmeyeceğiz"
Dr. Kaftancıoğlu, 12 Eylül'le birlikte sermayenin, hukuk, eğitim ve toplumsal referans noktalarının el değiştirdiğini, 12 Eylül faşizminin bu süreçleri yaşattığını vurguladı.

Bunlarla hesaplaşmak yerine iki adamı çıkartıp "Sen niye darbe yaptın?" gibi boş bir lafla yargılamanın tamamen tiyatro olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, bu nedenle bu davaya müdahil olmadıklarını ifade etti ve ekledi: "AKP'nin tüm bu konularda son derece pragmatik, iki yüzlü davrandığını düşünüyorum. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz."