Zenginin malı, züğürdün çenesi… vs.

Forbes dergisi “dünyanın en zenginleri” listesini açıklamış. Krize rağmen (!) (belki de kriz sayesinde demek gerekirdi) 2010 yılının en zengin 10 kişisinin servetleri toplamı 342 milyar dolara çıkmış, 2009’da bu toplam 254 milyar dolar imiş.

Ajanslar 2009’da yaşanan mali kargaşanın ardından en zenginlerin gelirlerindeki bu artışı “zenginliğin dirilişi” olarak niteliyor. Forbes’in başyazarı da coşmuş: “Küresel ekonomi kendine geliyor. Mali piyasalar geri dönüyor, özellikle gelişen pazarlarda.” Ve en büyük saçmalık, Forbes şöyle yazıyor: “Geçen yılla kıyaslandığında genel küresel zenginlikte yüzde 50 artış var.”

Siz ne hissettiniz?

***

Dünyanın milyarderleri listesinde ilk sırada Meksikalı Carlos Slim Helu (70) bulunuyor, serveti 53,5 milyar dolar. Telekom işiyle uğraşıyor. Latin Amerika’nın en büyük mobil telefon operatörü America Movil’in sahibi. 1994’ten bu yana ilk kez Amerikalı olmayan bir “liste başı” ile karşı karşıyayız.

Listenin eski parlak çocuğu Bill Gates (54), bu defa 53 milyar dolar ile ikinci sırada. “Microsoft işi”yle uğraşıyor.

Süper zenginler listesinde ABD “üstünlüğünü” sayı çokluğu ile sürdürüyor, 403 milyarder ile farkını ortaya koyuyor. Ayrıca en zengin 10’un toplam servetinin yüzde 40’ı da ABD’li. Bill Gates’in yanı sıra, üçüncü sırada yer alan Wall Street’in şöhretli yatırımcısı Warren Buffett (79) ve “Oracle işi”yle uğraşan 6’ncı sıradaki Lawrence Ellison (65), üçü birlikte en zengin 10’un milyarlarının yüzde 40’ına sahipler.

Forbes 55 ülkeden 1011 zengin sıralıyor, dolar milyarderi bunlar. Geçen yıl dolar milyarderlerinin sayısı 793’e düşmüşmüş, 2008’de 1125 imiş.

Listede 97 adet “taze milyarder” varmış, 62’si Asyalıymış. Çin, 64 adet milyarder ile ABD’nin ardından “en çok milyarderi olan ülke” sıfatını elde etmiş. Ardından 62 milyarderi olan Rusya geliyormuş.

Avrupa, süper zengin ikinci bölgeyi oluşturuyormuş, 248 milyarderi varmış. En zengin Avrupalı Fransa’dan Bernard Arnault (61) imiş. Louis Vuitton, Moet&Chandon ve diğer lüks tüketim mallarını satan LVMH’nin sahibi, 27,5 milyar doları varmış.

Yine lüks giyim markası Zara’nın sahibi İspanyol Amancio Ortega Arnault’nun hemen arkasından geliyormuş, 25 milyar dolarla.

Avrupa’nın ardından gelen Asya ise yalnızca 14 milyarder ile toplam 729 milyar dolarlık zenginliği bünyesinde barındırıyormuş. Bu miktar bir önceki yılın iki katıymış. Bölgenin en zengini Mukesh Ambani (52), daha önce listede yedinci sıradayken 29 milyar dolar ile dördüncü sıraya yükselen bir petrol zenginiymiş.

Pakistan 937’nci sıradan listeye bir milyarder sokmuş, bir milyar dolarla.

Kentlere bakılırsa, New York’ta 60, Moskova’da 50 ve Londra’da 32 milyarder yaşıyormuş.

***

Türkiye'nin dolar milyarderlerinin sayısı ise, 2009’da 13 iken, bu yıl 28'e çıkmış. Bu 28 milyarderin serveti 43 milyar dolara yaklaşırken, ülkedeki en zengin 100 kişinin serveti 86 milyar doları aşmış. Türkiye'nin en zenginleriyle ilgili notlar, bir başka yazı konusu.

***

Peki bu zenginler ne yapıyormuş?

Bill Gates, Bill Clinton ile birlikte ABD’li vekillere çağrı yapmış: Dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşanan HIV/AIDS ve sıtma gibi salgın hastalıklarla mücadelenin yoğunlaştırılması konusunda.

Beyaz Saray’a giden Gates, Obama yönetiminin Küresel Sağlık İnisiyatifi’ne (GHI) destek vermiş.

GHI, 2002'de Davos'ta başlatılan bir inisiyatif ve dünyanın yoksul ülkelerinde ortaya çıkan HIV/AIDS, tüberküloz, sıtma ve yetersiz beslenme gibi sorunlara yoğunlaşıyor.

ABD'li vekiller onaylarsa, ABD bu inisiyatife altı yıldan fazla süre boyunca 63 milyar dolar ödeyecekmiş.

Dünyadaki yoksul ülkelerin sorunları ve bunlarla ilgili istatistiklere girmeyelim. Sadece bu miktarın ABD askeri bütçesinin yüzde biri kadar olduğunu not ederek geçelim.

***

Eee, ne hissettiniz? Yorgunluk mu?

Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış. Ondandır…