Stratejik Haydutların Savaş Oyunları GAMZE ERBİL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, "Gürcistan'ın son yıllarda yaptığı dev silah alımlarına dikkat etmenin gerekli olduğu yönünde uluslararası topluma yaptığımız çok sayıda uyarının haklı olduğu doğrulandı. Şimdi bu silahların ve yabancı uzmanlar tarafından eğitilen Gürcü özel birliklerinin nasıl kullanıldığını görüyoruz" açıklaması, Gürcü birliklerinin Güney Osetya'da gerçekleştirdiği katliamın üzerine fazla gerçek, fazla etkili ve fazla haklı bir açıklama oldu.
Rusya Türkiye'yi doğrudan hedef göstermeyi tercih etmese de, konuyla ilgili olan herkesin mesele hakkında bilgi sahibi olduğu biliniyor. ABD kontrollü Gürcistan provokasyonu, şimdilik belli bir çizgide "durdurulacak" gibi görünüyor. Bu durumda Türkiye'nin sorun içindeki sorumluluğu ve bunun diplomatik sonuçlarının göğüslenmesi gibi dertler de "ertelenmiş" sayılabilir.

Ancak, Türkiye'nin "Kafkaslar'daki stratejik önemi"nin ne olduğu bu bölgesel savaş kışkırtması ile birlikte somut olarak gözlenmiş oldu. Türkiye'nin Gürcü subaylara verdiği eğitimler, Gürcistan'a satılan silahlar...

ABD kontrolünde yapılan denemenin başarısızlığına karşın, Rusya'nın gösterdiği diplomatik nezaket sayesinde -ki bu da karşılıklı "kontrollülüğün" bir işaretidir- Türkiye'nin ipliği pazara çıkmamış oldu, hatta Türkiye pazarında bile fazla sallantı olmadı.

***

Konunun medyada işlenişinde öne çıkan Rusya-NATO gerilimi ekseni önemlidir. ABD emperyalizminin sistem içi güçlü bir aktör olan Rusya'yı "çekip çevirme" konusunda, aslında diplomatik olarak da eli güçlü değildir. Rusya-NATO gerilimi, sorunun en "diplomatik" ifade ediliş biçimi iken, bu haliyle bile Rusya çok haklı konumdadır. NATO'nun "kirli çamaşırları"nın ortaya döküldüğü bir noktada ise, tablo çok daha farklı bir biçime bürünebilecektir. Tabii, diplomasinin hangi adımda ne gibi yeni haklılıklar ortaya çıkarabileceğini kestirmenin mümkün olmadığını da ekleyelim.

***

Bugünkü haliyle, ABD'nin bölgedeki "stratejik ortakları" Türkiye ve İsrail'in rolü belirgindir.
Türkiye'nin askeri yardımları Rus gazetelerine konu olurken, İsrail'in askeri rolünü İsrail kaynaklarından öğreniyoruz. Buna göre, 7-8 ağustos günlerinden gerçekleştirilen saldırılarda, İsrailli askeri danışmanlar doğrudan rol üstlenmiş. İsrail ayrıca Gürcistan'a önceki haftalarda kullandığı, Hermes-450 and Skylark insansız hava araçlarını sağlamış. İsrail'in de Gürcistan ile Türkiye'ninkine benzer bir düzenli askeri ilişkisi bulunuyor.

ABD'nin Gürcistan'la yaptığı ortak tatbikatlar, bunların yaşanan savaşın bir ön hazırlığı olduğu, Rusya'nın da buna hazır olduğu, hatta zamanlamasını bile önceden tahmin ettiği ve hazırlıklarını ona göre yaptığı... söyleniyor.

Ve Rus birliklerinin NATO-ABD eğitimli Gürcü birliklerini hedef aldığından Rus savaş uçaklarının Tiflis'in dış kesimlerindeki bir askeri jet fabrikasını bombaladığından, burada İsrail'in teknik desteğiyle geliştirilmiş Su-25 savaş jetlerinin üretildiğinden... bahsediliyor.

Demek ki, ortada gizli kalan fazla bir şey yok aslında.

***

ABD'nin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattıyla bağladığı "stratejik ortakları" Rusya'nın arkabahçesinde savaş oyunları oynuyor. Ancak, Rusya son olayda net bir "topunuzu keserim" mesajı vermiş oldu. Bu çocukların oyunlarının nasıl süreceğini göreceğiz.