Obama Gelecek de...

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton'ın Türkiye ziyareti gerçekleşti. Clinton'ın temasları konusunda hiçbir şey öğrenemedik.
Erdoğan'la öpüşüp öpüşmediği, Erdoğan'ın kendisine nasıl hitap ettiği, beklenenden yarım saat fazla süren görüşmede kimin daha çok konuştuğu, Clinton'un ABD adına Türkiye'den ne istediği ve Erdoğan'ın bunlara ne yanıt verdiği...
Erdoğan'ın bildiği İngilizce kelimeleri kullanıp kullanmadığı (yani vanminüt deyip demediği)...
Bunları bir yana bırakalım.
Öncesinde ve sonrasında sürekli bunlar konuşulacak denilen: "ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi konusunun yanı sıra, İsrail-Filistin sorunu, Afganistan'daki son durum, İran konusu ile ABD Kongresi'nde 24 Nisan'da görüşülmesi beklenen 'Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'..." "İran, İsrail-Suriye süreci vs" gibi başlıklar üzerine ne konuşuldu peki?...
ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi konusu nedir? Niye Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerde bir başlıktır? Bu konu nasıl konuşulmaktadır?
Peki ABD 2007 başında Irak direnişini ezmek için büyük bir hamle yapar ve bu ülkeye 30-40 bin asker daha yığarken, bu askerler nereden geçmişti? Bu askerlerin sevkıyatına dair nasıl bir pazarlık yapılmıştı ve Türkiye'ye Irak konusunda nasıl bir alan açılmıştı. Peki askerlerin çekilmesi meselesi zaten o zamandan bağlanmış olamaz mıydı? Nedir bu asker çekme meselesi ve nasıl bir pazarlık konusudur?
Babacan yalnızca "o mesele değil, onu hallederiz, yardımcı oluruz" demiş!
Askerlerin Türkiye üzerinden Irak'tan çekilmesi, hatta Afganistan'a sevk edilmesi vs. paketi aslında ABD'nin 1 Mart öncesinde Türkiye'de üslenmeyi tasarladığı yerlerle de ilgili bir paket. Karadeniz ve güneydoğu kritik ayakları olmak üzere daha bir dizi alanda istenen "topraklar" sorunu sürüncemede kalan bir sorun olmuştu. Şimdi ABD-Türkiye yeniden "büyük işler" çevirecekse, sürüncemedeki konular da yeniden masaya gelecektir.
Bu konuda konuşulmuş mudur?
İkinci mesele Afganistan'da son durum. Bu konuda ne konuşulmuş? ABD asker istiyor, biliniyor, savaşacak asker istiyor, bu da bilinir hale geldi bir süredir, peki ne zaman, kaç kişi, nasıl bir "plan" dahilinde... Bu konuda pazarlıklar ne aşamada? Bilinmiyor.
Acaba Tayyip Erdoğan "Askerimizi ABD için savaştırmayız" anlamında bir "vanminüt" demiş midir?
İsrail-Filistin, Suriye ve İran gibi başlıklar, Ankara'nın stratejik önem pazarlaması için gündemde duran başlıklar. İçeride Osmanlıcılık oynamayı kolaylaştırıyor. İçeride Osmanlıcılık oynanırken, dışarıda daha angaje Amerikancılığın önü açılıyor. Suriye, Hamas, İran gibi başlıklarda ihtiyaç duyulan da zaten "bir adım ileri, iki adım geri" Amerikancılığından başka bir şey değil.
Hillary daha önemli bir sorun devrederek gitti: Obama Türkiye'ye gelecek!
Neler döndüğünü o zaman öğrenecek miyiz?
***
Pazarlık konuları zorlu, pazarlıklar çetin geçecek. Ama artık ince ayarlar aşamasına gelinmiş durumda. ABD Türkiye'den ne istiyor, herkes istenenin ne kadar ağır olduğunu biliyor ama bu konuda tartışma kapandı. Kimse sormuyor... İnce ayarlar yapılacak. Bölgede ve dünyada tüm dengelerin pamuk ipliğiyle bağlanabilir durumda olduğunu da unutmamak gerek tabii.
***
Bu tabloda mideleri genişletme operasyonuna ihtiyaç olacak. İlişkilerin sürüncemede olduğu dönemde kasılıp gevşeyen ve anti-Amerikancılık biriktiren midelerin, antilerinden arındırılmış bir yeni Amerikancılık dopingine ihtiyacı var. Hillary hanımın gezisi ile bir yoklama yapıldı. Artık eskisi gibi makyaj tutmasa da Amerikancılığa bir cila çekildiğini gördük. Şimdi, Obama ziyareti ile bir hamle daha yapılacak.
"Obama'nın Türkiye'ye gelecek olmasının anlamının farkında mısınız" diye soruyor Cengiz Çandar ve gerçekten konuyla ilgili tek bir şey söylemeden bir köşe yazısı yazıyor. Çok önemliymiş, tarihsel değerdeymiş, Türkiye-ABD ilişkilerinde dönüm noktasıymış, daha önce hiçbir Amerikan başkanı öyle böyle yapmamış, konular da malum işte her zamanki başlıklarmış, şuymuş, buymuş... Peki "Obama'nın Türkiye'ye gelecek olmasının anlamı neymiş?"
"O adam iyi bir şey için gelmez Türkiye'ye" diyor vatandaş.
Ama İstanbul'un reklam panolarında Obama'nın kurtarma planına gönderme yapan banka reklamları ve kocaman Obama silüetleri boy gösteriyor.
Türkiye ABD Başkanını nasıl karşılayacak? Bu konuda da ince ayar gerekiyor...