Aman Dikkat: “Küba, Muhalefet, Yazar, Gazeteci”

Uluslararası PEN&rsquoin yeni yılda destek verilmesini istediği &ldquoHapiste olan veya mağdur edilen yazarlar&rdquo listesinde 25 K&uumlbalı &ldquoyazar&rdquoın isminin ge&ccediltiği s&oumlyleniyor. Bu s&oumlzkonusu &ldquoyazarlar&rdquo, Nisan 2003&rsquote tutuklanan 75 kişilik grubun bir b&oumll&uumlm&uuml ve serbest bırakılmaları isteniyor.

Bu tarihte K&uumlba&rsquoda, ABD&rsquode Reagan d&oumlneminde başlatılan &ldquoi&ccedileride muhalefet&rdquo oluşturma faaliyetlerinin &uumlr&uumln&uuml olarak &uumllke i&ccedilinde tutunmaya başlamış olan &ldquomuhalefet&rdquo &oumlrg&uumltlenmesine karşı bir operasyon ger&ccedilekleştirildi. İ&ccedileride oluşturulmaya &ccedilalışılan muhalefet, klasik bir ABD y&oumlntemi olarak medya-k&uumllt&uumlr alanı i&ccedilinde besleniyordu. Bu operasyon, bir s&uumlredir bu muhalefetin i&ccediline sızdırılmış olan K&uumlbalı gazeteci-yazar devlet g&oumlrevlilerinin topladığı bilgi ve belgelere dayanılarak nihayete erdirildi. S&oumlzkonusu &ldquomuhalefet&rdquoin ABD&rsquodeki kurumlardan para aldığı belgelendi, &oumlrg&uumltlenme şeması ve ilişkiler ağı ortaya kondu, vs. vs. Sonu&ccedil olarak K&uumlba, ABD ajanlarını tutukladı.

K&uumlba&rsquodaki paralı muhalefetin uzun ve sabırlı bir operasyonun ardından deşifre edilmesinin &oumlyk&uumls&uuml ger&ccedilekten derslerle dolu ve K&uumlba hakkında bilinmesi gerekenler listesine eklenmeyi hak ediyor. O d&oumlnem &ldquomuhalefetin&rdquo etkin isimlerinden biri olan ama esasen K&uumlba devleti i&ccedilin &ccedilalışan Nestor Baguer&rsquoin kendi hikayesi bir yana, anlattıkları, kitaplar dolusu bilinmeyeni ortaya d&oumlk&uumlyor.

Bu kadarına meraklı olunmayabilir ama K&uumlba&rsquodaki muhalefet ve gazeteci ve yazar gibi kelimeler yan yana geldiğinde ger&ccedilekte ne olduğunun asgari olarak bilinmesi gerekiyor. &Ccedil&uumlnk&uuml emperyalist saldırganlığın bu &ccedileşidi &ccedilok sahtekarca ve y&uumlzs&uumlz.

ABD tarafı t&uumlm bilgi ve belgelere rağmen y&uumlr&uumlt&uumllen faaliyetin adının konmasına izin vermiyor. Doğası gereği emperyalizme hizmet ancak &ldquopara karşılığı&rdquo oluyor ve a&ccedilığa &ccedilıktığında da sonuna kadar &ldquoreddediliyor&rdquo. Burada Uluslararası PEN ve RSF gibi &oumlrg&uumltlerin bu ilişkiler ağı i&ccedilinde nereye oturduğu gibi &ccediletrefil bir konuya girmeye gerek yok. Ancak sonu&ccedil olarak, g&oumlrevi K&uumlba&rsquoda i&ccedileride bir muhalefet hareketi oluşturmak olan ve bunun i&ccedilin kendilerine &oumldeme yapılan insanların yazar (gazeteci) olarak hakları gibi bir tuhaf tartışmanın yapılmasına hizmet ettiklerini not edip ge&ccedilelim.

***

Diğer yandan K&uumlba&rsquonın, ABD&rsquode yapılan saldırı planlarını ortaya &ccedilıkartmak i&ccedilin g&oumlrevlendirdiği 5 vatandaşı da talihsiz bir s&uumlrecin sonucunda ABD cezaevlerinde bulunuyor. K&uumlbalı Beş Kahraman&rsquoın hikayesi, d&uumlnyanın başka yerlerinde olduğu gibi T&uumlrkiye&rsquode de biliniyor. K&uumlba kendi g&oumlrevlilerini reddetmiyor, g&oumlrevlerinin nasıl bir amaca hizmet ettiğini a&ccedilık&ccedila dile getiriyor ve onlara sonuna kadar sahip &ccedilıkıyor.

Ge&ccediltiğimiz g&uumlnlerde Raul Castro gazetecilerin kendisine &ldquomuhalefetle&rdquo ilgili olarak y&oumlnelttiği sorulara yanıt verirken bir teklifte bulundu: &ldquoBahsettiğiniz mahkumları aileleriyle birlikte ABD&rsquoye g&oumlndereceğiz. Ancak bize kahramanlarımızı geri verin.&rdquo

ABD medyasında &ldquog&oumlr&uumllmemiş teklif&rdquo şeklinde değerlendirilen bu s&oumlzler, aslında basit bir &ldquoajan&rdquo değiş-tokuşu &oumlnerisini i&ccedileriyordu. &Uumlstelik sayılar d&uumlş&uumln&uumlld&uumlğ&uumlnde &ldquocazip&rdquo olması gereken bir &oumlneriyi... Ancak emperyalizm paralı askerlerine a&ccedilıktan değil, tuhaf dolayımlarla sahip &ccedilıkmayı tercih edeceğinden bu teklif ger&ccedilekten &ldquog&oumlr&uumllmemiş&rdquo olarak kalacağa benziyor. Aslında ortada bu kadar şaşılacak bir şey olmamasına karşın...

***

K&uumlbalı Beş Kahraman&rsquola ABD&rsquonin paralı askerlerini başka herhangi bir d&uumlzlemde karşılaştırmak elbette ki &ccedilok sa&ccedilma. Bir tarafta b&uumly&uumlk &oumlzverileri i&ccedileren, ger&ccedilek bir kahramanlık &oumlyk&uumls&uuml diğer yanda iki lafı biraraya getiremeyen &ldquoyazar-gazeteci&rdquo kılığında al&ccedilalmış sahtekarlar &oumlrg&uumlt&uuml. Bu s&oumlzler basmakalıp gelebilir, sadece uzun ve karmaşık bir hikayenin yalın bir &oumlzet olduğunun altını &ccedilizeyim.

***

K&uumlba Devrimi 50. yılını kutluyor. Kutlu olsun... İnsanlığa bu hediyesi i&ccedilin 59&rsquoun t&uumlm kahramanlarına, 50 yıldır direnen K&uumlba halkına, devrim i&ccedilin zorlu g&oumlrevler &uumlstlenen ve g&oumlrevlerinin gereğini sonuna kadar yerine getiren K&uumlbalı Beş Kahraman&rsquoa, &ldquomuhalefet&rdquo &oumlrg&uumltlenmesinin a&ccedilığa &ccedilıkarılmasındaki &oumlzel rol&uuml ve incelikleri i&ccedilin Nestor Baguer&rsquoe &ccedilok &ccedilok teşekk&uumlrler...