2009’dan 2025’e kadar...

&ldquoEkvador bir barış coğrafyasıdır. Askeri ama&ccedillarla yabancı askeri &uumls ve tesislerin inşasına izin verilmez.&rdquo

Ekvador&rsquoun yeni anayasasının 5. maddesi. Bu madde bir dizi başka faaliyetin desteğiyle bu yıl Kasım ayında y&uumlr&uumlrl&uumlğe sokulacak. Ekvador&rsquoun halk&ccedilı devlet başkanı Rafael Correa&rsquonın da bu konuda &ldquoson derece kararlı&rdquo olduğu s&oumlyleniyor.

Tartışmaya konu olan Manta &uumlss&uuml, ABD&rsquonin 90&rsquolı yılların sonunda yeniden tasarladığı Latin Amerika ve Karayipler&rsquodeki &uumls stratejisinin &oumlnemli bir par&ccedilası. Kolombiya&rsquonın merkezinde durduğu bu stratejiye g&oumlre, temel olarak Kolombiya ve Peru&rsquoda 17 radar hizmeti de bulunan tesis, K&uumlba&rsquodaki Guantanamo ve Honduras&rsquotaki Soto Cano/Palmerola &uumlsleri, El Salvador (Comalapa), Aruba (Reina Beatriz), Curazao (Hato Rey) ve Ekvador&rsquodaki (Manta) işbirliği-g&uumlvenlik tesisleri &ccediler&ccedilevesinde faaliyetler y&uumlr&uumlt&uumll&uumlyor. ABD&rsquonin bu şekilde dağılmış &uumls ve tesislerinin sorumluluğunu Florida&rsquodaki (Key West) G&uumlney Komutanlığı y&uumlr&uumlt&uumlyor. (G&uumlney Komutanlığı&rsquonın Dışişleri, Tarım, Ticaret, Hazine ve Savunma bakanlıklarının toplamından daha fazla Latin Amerika &uumlzerine &ccedilalışanı olduğu s&oumlyleniyor)

ABD ordusu, Latin Amerika ve Karayipler&rsquodeki operasyonlarında &ldquouyuşturucu ka&ccedilak&ccedilılığı&rdquoyla m&uumlcadele ediyor. G&ouml&ccedilmenler ve ter&oumlr sorunları da buna zaman zaman ekleniyor ama temeldeki en &oumlnemli gerek&ccedile-bahane uyuşturucu trafiği. Bunun ne anlama geldiği &uumlzerinde uzun uzun durmaya gerek yok. Kolombiya&rsquonın merkezinde yer aldığı operasyonlarda, ABD ordusu b&oumllgedeki diğer &uumllkelerle ilişkilerini bu eksende belirleyerek hem askeri, hem siyasi &uumlst&uumlnl&uumlğ&uuml elinde tutmayı s&uumlrd&uumlrd&uuml.

Şimdi Ekvador&rsquoun yeni kararı ile birlikte ABD&rsquonin t&uumlm bu &ldquod&uumlzeneği&rdquonin yeniden inşası gerekecek, &uumlstelik de bir &uumllkeden kovulmuş olmanın getirdiği zorlu bir &ldquopsikolojik&rdquo durumdayken...

Ekvador&rsquoa kolay gelsin diyelim. İnsanlık da hayrını g&oumlrs&uumln...

***

ABD&rsquonin d&uumlnya &uumlzerinde &ldquoresmi olarak&rdquo 130 &uumllkede 735 &uumlss&uuml bulunuyor. İkili anlaşmalar vs. &ccediler&ccedilevesindeki yerleşimler eklendiğinde bu sayı rahatlıkla 1000&rsquoi aşıyor. ABD&rsquonin Soğuk Savaş ve sonrasındaki ge&ccediliş d&oumlnemi i&ccedilin uygun g&oumlrd&uumlğ&uuml askeri konuşlandırma stratejisi bunu gerektiriyor.

D&uumlnya &uumlzerindeki ABD &uumlsleri temelde emperyalist hegemonyanın g&uumlvenceleri olarak iş g&oumlr&uumlyor ve kaynakların, iletişimin, siyaset ve askeri yapının kontrol&uuml i&ccedilin kullanılıyor. ABD &uumlslerinin tarihsel olarak bulundukları b&oumllgede su&ccedil oranını arttırmak, yerleşimlerin boşalmasına neden olmak, &ccedilevreyi kirletmek vs. gibi bir yığın somut zararı da var. Ama daha &oumlnemlisi, iktisadi ayağını G8, D&uumlnya Bankası, D&uumlnya Ticaret &Oumlrg&uumlt&uuml, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumların oluşturduğu, Birleşmiş Milletler ve NATO gibi ululararası &oumlrg&uumltler &uumlzerinden hegemonyasını s&uumlrd&uumlren sistemin coğrafi payandaları olmaları.

ABD&rsquode Ulusal İstihbarat Konseyi&rsquonin (NIC) yayımladığı K&uumlresel Eğilimler 2025 raporuna g&oumlre, 2025&rsquote ABD&rsquonin d&uumlnya egemenliği son bulmuş olacakmış. Hatta iddiaya g&oumlre, y&uumlkselen Hindistan ve &Ccedilin gibi &oumlrneklerin karşısında Batılı Demokrasilerin model olma niteliği de tartışmalı hale gelebilirmiş. Her durumda ABD, kendi başına hareket edemeyecek ve bir dizi inisiyatifi diğer ortaklarıyla birlikte alacakmış.
D&uumlnya &ccedilok kutuplu olacakmış. vs. vs.

Yani emperyalizm eskisi gibi devam edemeyecekmiş...

Bu tip raporlar genelde ABD y&oumlnetimine y&oumlnelik belli manip&uumllasyonları da ger&ccedilekleştirmenin aracı olur ama, bu aynı zamanda bir y&oumlnetememe itirafı olarak da g&oumlr&uumllmeli.

Yani NIC raporunun yalnızca yeni başkan Obama&rsquoya iletilen &ldquoHadi siyah gen&ccedil adam, g&oumlrelim bakalım seni&rdquo mesajından ibaret olduğunu d&uumlş&uumlnmeyeceksek &ldquoeskisi gibi y&oumlnetememe&rdquo konusundaki itirafı da dikkate almak gerekir.

Bu durumda, Ekvador&rsquoun bir başlangı&ccedil olması ve devamının da dişe diş bir m&uumlcadele s&uumlreci olarak gelmesi i&ccedilin acele etmek gerekiyor demek durumundayız. &Ccedil&uumlnk&uuml &uumlslerden &ccedilekilinmez, kovulunur...