Atilla Özsever

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi tarafından düzenlenen “Cumhuriyetçiler Kurultayı”, 24-25 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Bu toplantıda laiklik, bağımsızlık ve ekonomide halk egemenliği alanındaki yol haritası belirlenmeye çalışılacak. Cumhuriyetçi bir cephenin oluşumuna çaba harcanacak…

‘Devrimci Cumhuriyet’ Kurultayı

Atilla Özsever

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM), Ankara’da 24-25 Mayıs 2025 tarihleri arasında “Cumhuriyetçiler Kurultayı” topluyor. Kurultayın esas amacı, siyasal İslamcı AKP’nin ülkeyi getirdiği gerici, piyasacı, yoksulluk ortamından nasıl bir çıkış sağlanacağının tartışılması ve çözüm önerilerinin ortaya konmasına dönük olacaktır.

Kurultayda, özellikle laiklik, bağımsızlık ve ekonomide halk egemenliği alanındaki yol haritası belirlenmeye çalışılacaktır. Sonuç itibariyle Cumhuriyetçi bir cephenin yaratılması için çaba harcanacaktır.

THTM Yürütme Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Oğuz Oyan’ın kurultaya davet mektubunda, emperyalizme bağımlı hale getirilen Türkiye’de laikliğin yitirildiği, toplumsal dayanışmanın dağıtıldığı, küçük bir azınlığın zenginliğine karşı halkın büyük çoğunluğunun yoksullaştırıldığı saptaması yapılıyor.

Karşı devrimi püskürtmek

Davet mektubunda, bu gerici iktidara karşı tarihimizin tüm ilerici, devrimci, cumhuriyetçi mücadeleleri sahiplenerek yeni bir mücadele yolunun birlikte açılması öneriliyor. Davet mektubunda THTM’nin 4. Genel Kurul kararına da atıf yapılarak karşı devrimci hamleyi geri püskürtmek için Cumhuriyetçilerin omuz omuza vermesinin bir gereklilik haline geldiği ifade ediliyor.

Cumhuriyetçilerin değişik dünya görüşü ve siyasal yaklaşıma sahip olabileceği ancak ülkenin içinde bulunduğu bu koşullarda öncekinden daha güçlü bir Cumhuriyet atılımı için ortak bir mücadelenin gereğine inanıldığı belirtiliyor.

Davet metni, “Kahrolsun gericilik, kahrolsun sömürü düzeni!, Yaşasın emekçi halkımızın cumhuriyeti!, Yaşasın cumhuriyetçilerin birliği!” sloganlarıyla tamamlanıyor.

'Cumhuriyetçi Cephe' yaratılması

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin açıklamasında, Cumhuriyetçi bir cephenin yaratılması konusunda da şöyle bir yaklaşımda bulunuluyor:

İçi boşaltılan laikliğin bir aydınlanma devrimine nasıl dönüştüreceğimizi ele almalıyız. Bağımsızlığın günümüz dünyasında nasıl korunacağını konuşmalıyız. Ülkenin hem uluslararası süreçler, hem de iç dokudaki çözülüş tarafından tehdit edilen birliğinin nasıl tesis edileceğini programlaştırmalıyız.

Ülkemizi bir yağma cehennemi haline getiren ve bu uğurda Cumhuriyet'i çoktan gözden çıkaran sömürü düzeninin yerine nasıl bir yapı kurulması gerektiğini saptamalıyız. Siyasal bir yol haritası belirlerken Cumhuriyetçiler olarak değişik geleneklerden geldiğimizi, geçmişi kavrayışımızın, duyarlılıklarımızın farklılaşabileceğini görmezden gelmeyeceğiz. Samimi, şeffaf ve yapıcı bir platformun zorunlu olduğunun bilincindeyiz. Türkiye’nin ihtiyacı, Cumhuriyet'i ayağa kaldırma iddiasında bir cephenin yaratılmasıdır.”

Kurultay Programı

Cumhuriyetçiler Kurultayı’nın 24 Mayıs 2025 akşamı yapılacak açılış toplantısında Prof. Dr. Oğuz Oyan’ın konuşmasının yanı sıra Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Taner Timur ve Prof. Dr. Emre Kongar, görüntülü mesajları okunacak.

25 Mayıs 2025 günü yapılacak çalışma toplantısı da, beş oturum halinde gerçekleştirilecek. Birinci oturumda, “Cumhuriyet nasıl kaybedildi?”, ikinci oturumda “Laikliği nasıl yeniden inşa edeceğiz?”, üçüncü oturumda “Ülkemizi emperyalizmin tahakkümünden nasıl kurtarırız?”, dördüncü oturumda “Ekonomide halk egemenliğini nasıl kuracağız?” konuları tartışılacak. Beşinci oturumda da Sonuç Bildirgesi üzerine tartışma yapılıp kabulü sağlanacak.

Kurultay, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Makina Mühendisleri Odası’nın Kızılay’daki Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Komisyonların oluşumu

Kurultayda kuşkusuz Cumhuriyetçilik ekseninde çeşitli görüşlere sahip kurum, kuruluş ve kişiler söz alacaktır. Yol haritasının belirlenmesinin yanı sıra önümüzdeki dönem somut çalışmalara ilişkin konu başlıkları etrafında komisyon oluşturulması da gerekebilir.

Örneğin uzmanlık alanımız itibariyle çalışma yaşamıyla ilgili olarak bir emek komisyonunun da oluşturulmasında yarar görmekteyiz. Tabii ki bu çerçevede diğer konu başlıklarına ilişkin komisyonlar da oluşturulabilir.

Oluşturulacak komisyonlar, kendi alanlarıyla ilgili dernek, sendika gibi kurumlarla da irtibata geçip önümüzdeki süreçte nasıl bir çalışma yapılacağı, halkla, kitleyle nasıl bir ilişki ve örgütlenme içine girilebileceği konusu üzerinde de durabilmelidir.

Yine bu çerçevede bir Cumhuriyetçi Cephe programının oluşturulması, hareket, çalışma ve örgütlenme tarzı üzerinde de somut adımların belirlenmesi yararlı olacaktır. Kitleyi harekete geçirebilmek için fazla detaya kaçmadan somut 5-8 öneriyi kapsayan bir çerçevenin çizilmesi de önem kazanmaktadır. Kurultay çalışmalarının başarılı geçmesi dileğiyle…

[email protected]