Türkiye'nin en büyük tekelinin patronu: Mustafa Koç'u nasıl hatırlıyoruz?

Türkiye'nin en büyük tekellerinden biri olan ve en büyük kârlarını AKP iktidarında elde eden Koç Holding patronlarından Mustafa Koç'un ölümü çeşitli yorumlara neden oldu. Biz de soL olarak Mustafa Koç'un yakın geçmişte işçiler, emekçiler, AKP iktidarı, İsrail konularında neler düşünüp söylediğini derledik.

Haber Merkezi

Türkiye'nin en önemli tekellerinden Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç bugün hayatını kaybetti.

Aynı anda, tıpkı Sakıp Sabancı'nın ölümü üzerine yapıldığı gibi Mustafa Koç'un arkasından da güzellemeler başladı: Kültürlü, ülkesi için çalışan, modern... Öyle ki Gezi Direnişi'nde AKP'ye karşı halkın tarafında durduğunu söyleyip hayırla yad edenler bile vardı... 

Oysa kazın ayağı öyle değildi. 

Evet, Koç AKP dönemindeki sonradan görmeler gibi görgüsüzce Erdoğan yalakalığı yapmadı, daha kurallarına uygun bir işbirliğini sürdürdü. AKP iktidarı süresince servetini katlayan Koç Holding 2015'in ilk 9 ayında 3.1 milyar lira kâr elde etti. 

İşte Mustafa Koç'un, AKP'yle olan "mutlu ve mesut birlikteliğine" dair bazı açıklamalar ve olaylar: 

KOÇ'UN İSTİKRARLI VE AKP'Lİ YILLARI

2014'te Milliyet gazetesine verdiği söyleşide, AKP'den memnuniyetini dile getiren ve "2015 istikrarlı geçecek" diyen Mustafa Koç, kendileri açısından "istikrarlı" 2015'i yaşayarak gördü ve en büyük kârlarından birini elde etti. Bu büyük kârına rağmen gelir vergisinden şikayet eden Mustafa Koç, aynı söyleşide,  “Daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı" demeyi de ihmal etmiyordu.

ERDOĞAN'DAN KOÇ'A ÜÇ ÖDÜL BİRDEN

Sevgiler ve bağlıklılıklar karşılıklı tabi ki: Tayyip Erdoğan da yardım elini, himmmetini, desteğini Koç Holding'ten hiç eksik etmedi. 2014 Haziran'ında, Cumhurbaşkanlığından hemen önce Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu'nda Koç Grubu'na 3 ödül birden veriyordu. 

Mustafa Koç'un AKP övgücülüğü yeni değil. 2009 yılında da Mustafa Koç, hükümetin kriz yönetimi konusunda biraz geç de olsa doğru adımlar attığını söyleyerek ekonominin 2010 ortalarında düzlüğe çıkacağını öne sürüyordu. Yine patronlar ve Koç Holding açısından gerçekten de 2010 da "iyi" geçmişti. 

AKP'YE MİNNET VE MEMNUNİYET

Mustafa Koç 2010 yılında yaptığı konuşmada, AKP'ye minnet mesajları vermekten çekinmiyordu. AKP’nin son yıllarda öne çıkardığı ve patronları krizde çakılmaktan kurtaran bölgesel açılımları destekledikleri mesajını veren Koç, duyduğu memnuniyeti dile getiriyordu. 

İŞÇİLERLE ARASI PEK İYİ DEĞİLDİ

AKP iktidarıyla bu denli arası iyi olan ve güzel ilişkiler kuran Mustafa Koç'un işçilerle arası o kadar da iyi değildi. Öyle ki, Soma maden katliamından sonra protesto için bir gün iş bırakan Türk Traktör Fabrikası'ndaki işçilerden, "çalışmadıkları günün telafisini" isteyebiliyordu. Gazetelere ilanlar vererek, kamuoyunun gözü önünde yas ilan eden Koç Holding, fabrikalarında işçileri çalışmaya zorlayan bir tutum içine giriyordu. 

LİBERAL PİYASA KAĞIT ÜSTÜNDE KALMASIN

Türkiye'de yıllardır uygulanagelen vahşi neoliberal ekonomi politikalar Mustafa Koç'u tatmin etmiyor olmalı ki, "Liberal piyasa yapısı kağıt üzerinde kalmasın" açıklaması yapıyordu.  

 

AKP'YE DE CEMAAT'E DE EŞİT MESAFEDE DURAN KOÇ!

Her patron gibi hiçbir güç odağıyla kavga etmeyi göze alamayan, işçi sınıfı hariç her kesimle iyi geçinmeyi şiar edinen bir yapıya sahip olan Koç Grubu, AKP-Cemaat kavgasının patlak verdiği dönemde de, her iki gruba da eşit mesafede olduklarını ilan etmekten çekinmiyordu. Koç, kavgada bir taraf olmadıklarını "eşit mesafe"de durduklarını ve piyasaların normale dönmesi gerektiğini vurguladı, Gülen'in kendisine yolladığı ananasların "lezzetli" olduğunu söyledi.

KOÇ: TÜRKİYE İLE İSRAİL GÖBEKTEN BAĞLIDIR

Amerika'da 1900'lerin başında "hırsız baron" diye anılan işadamı A. Carnegie adına verilen hayırseverlik ödülü, 2009'da Koç ailesine veriliyordu ve Mustafa Koç törende "Türkiye ile İsrail birbirine göbek bağıyla bağlıdır" diye konuşuyordu. 

MUSTAFA KOÇ'LU KÜPURLAR, HER ŞEYİ ANLATIYOR

AKP'nin hükümet olması sürecinde Derviş ve Wolfowitz arasındaki en kritik görüşme Mustafa Koç'un evinde gerçekleşmişti.  

Amerikancılığı kimselere bırakmayan ve menfaatlerimiz gereği Irak'a asker göndermeliydik diyen Mustafa Koç'tu. (26 Mart 2003) 

Ecevit Hükümeti'nin yıkılmasını organize eden Wolfowitz'i, sonraki bir ziyaretinde yatıyla gezdiren Mustafa Koç'tu.  

"Laikliğin yılmaz bekçisi" olarak lanse edilmeye çalışılan Mustafa Koç, AB karşısında "Müslüman ve zor lokma olmamızdan korkuyorlar" diyerek dinsel duyguları kışkırtmaktan da geri kalmadı. (15 Mart 2003) 

AKP döneminde kamu mallarına özelleştirme yoluyla el koyan, batan patronların TMSF'ye devredilen mallarına "geceyarısı imzalanan anlaşmalarla" sahip olan Mustafa Koç'tu. (10 Mayıs 2005) 

 

Türkiye sanayisinin en büyük kuruluşu olan Tüpraş'ı, 1-2 yıllık kârı karşılığı alan Mustafa Koç'tu. (13 Eylül 2005) 

Net kârını 2002'den 2006'ya, AKP iktidarı döneminde 10 kattan fazla artıran Mustafa Koç'tu. (26 Nisan 2006) 

Direnen Arçelik işçilerinin üzerine polis salan patron Mustafa Koç'tu. (15 Temmuz 2015)