Koç'tan AKP'ye övgü

Mustafa Koç, hükümetin kriz yönetimi konusunda biraz geç de olsa doğru adımlar attığını söyleyerek ekonominin 2010 ortalarında düzlüğe çıkacağını öne sürdü. Koç, Doğan'a verilen cezayı da eleştirdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ekonomi ve iş dünyası dergisi Fortune Türkiye’ye bir röportaj verdi. Derginin Kasım 2009 sayısında yer alacak olan röportajda Koç, krizin gidişatına ve hükümetin krize karşı uyguladığı politikalara değindi.

“Bir optimistler, bir de pesimistler var” diyen Koç, kendisinin optimist (iyimser) tarafta olduğunu, 2010 ortasında işlerin normale dönmesini beklediğini ifade etti.

“IMF anlaşması baştan yapılsa iyi olurdu”
Hükümetin başlangıçta krizi hafife aldığını ve durumun ciddiyetini biraz geç kavradığını ifade eden Koç, "Ama şimdi gerekli önlemler alınıyor ve ne gerekiyorsa onu da yapıyorlar" dedi.

Koç, "Ali Babacan zaten daha önceden de ekonomiden sorumlu Devlet Bakanıydı. Kendisi bütün konulara yeterince vakıf. Orta Vadeli Planı da açıkladılar. Tahmin ediyorum, dış kaynaklı birtakım görüşmeler de oluyor. Dolayısıyla, hadise kontrol altında diyebilirim. IMF anlaşması şimdiye kadar yapılmadı, bir şey olmadı. Ama şimdi herhalde bildikleri bir şey var, devamlı görüşme halindeler çünkü. Türk ekonomisi bu saatten sonra sıkıntı falan da yaşamaz. Ama başta olsaydı borsa bu kadar düşmez, dolar da çıkmazdı, daha iyi olurdu" şeklinde konuştu.

“Doğan’a ceza çok subjektif bir karar”
Koç, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezası hakkında da, “Bu tip keyfi uygulamalar olmamalı, çünkü çok sübjektif bir karar bu. Bundan iş dünyası gayet rahatsız. TÜSİAD gerekli desteği veriyor Doğan Grubu'na” dedi. Mustafa Koç, Koç Holding’in üzerinde ise bugüne dek siyasi bir baskı hissetmediklerini söyledi.

“Hükümetin vergi indirimi çok yerinde oldu”
Kriz döneminde ihracat pazarlarının neredeyse tamamen durduğunu ve oldukça sıkıntı çektiklerini anlatan Koç, geride bırakılan dönem için “Çok ciddi önlemler almak zorunda kaldık. Mümkün olduğu kadar az çalışan çıkarmaya çalıştık. Kredilerimizi kıstık ama şimdi işler gerçekten normale dönmeye başladı. Ayrıca nisan ayından 30 Ekim'e kadar olan vergi indirimi de satışların patlamasına, daha doğrusu normale dönmesine yol açtı. Bence hükümet burada çok yerinde bir uygulamada bulundu. Bütün stoklarımızı erittik ve bayiler de rahat bir nefes aldı. Artık sene sonunu iyi kötü görebiliyoruz'' şeklinde konuştu.

(soL-Haber Merkezi)