Mustafa Koç AKP'den memnun: 2015 daha istikrarlı geçecek

Türkiye'nin en zengin patronlarından Mustafa Koç, 2015 yılının istikrarlı geçeceğini söylerken, servet vergisi ile ilgili olarak da, “Daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı" dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç Güney Afrika'daki Arçelik yatırımı için bu ülkeye gitti.

Milliyet gazetesinden Şükrü Andaç'a konuşan Koç, 2015 seçimlerine gönderme yaparak, “Bardağın dolu tarafına bakarsak, bu kadar çalkantılı dönem sonrası ekonomide kesintiye uğramadık. Bu seçimden sonra Türkiye’de büyük ihtimalle 4 sene bir daha seçim olmayacak. O bakımdan daha istikrarlı döneme gireceğimize inanıyorum” dedi.

'DAHA NE VERGİ VERECEĞİZ, BİR GÖMLEK KALDI'
Sohbette Mustafa Koç’a “21. Yüzyılda Kapital” kitabının yazarı Thomas Pketty’nin, “Türkiye’de enflasyon eşitsizliği artırıyor. Servet vergisi alınmalı” tespiti hatırlatılınca Koç, “Daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı. Kayıtsız ekonomiyi kayıt altına aldıktan sonra bunu tekrar konuşmak lazım” şeklinde oldu.

 

'MEMLEKET İYİ KÖTÜ GİDİYOR'
“Memlektin iyi kötü gittiğini” buna karşılık kutuplaşmayı hala çok mahsurlu gördüğünü belirten Mustafa Koç, “Baktığınız zaman yüzde 3.5, yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Dünyaya baktığımızda, etrafımıza bakmayalım zaten bakılmayacak durumda; Avrupa’ya göre büyüme hakikaten gıpta edilecek seviyede. Bence artık biraz önümüze bakıp işlerimize odaklanıp hayatımızı idame ettirmemiz lazım diye düşünüyorum.” dedi.

TÜSİAD NEDEN SUSKUN KALDI?
TÜSİAD’ın son genel kurul toplantısında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın çıkışları hatırlatıldığında Koç, şunrları söyledi:

Orada herhangi bir şey söylemek doğru olmazdı ev sahibi olarak, herkes de öyle yaptı. Kendisi ‘artık beyaz sayfa açmamız lazım, Yeni bir Türkiye’ diye de saptama yaptı. Dolayısıyla bu kutuplaşma, çekişme kimseye bir şey getirmiyor.

'İŞSİZLİKTE ÇELİŞKİ VAR' İMİŞ
Makro ekonomi cephesinde özellikle genç kuşakta yükselen işsizlik rakamlarının sinyal verdiğini ifade eden Mustafa Koç, bu konuda mesleki eğitime vurgu yaptı.

Koç Holding’in Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, holdingin sosyal sorumluluk projesi olan Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi’ne vurgu yaparak, “İş dünyası ve okul arasındaki modeli geliştirdik. Bunu TÜSİAD ve Ticaret Sanayi Odaları aracılığıyla tüm iş dünyasına yaymayı çalıştık. Çok önemli reformlar yapıldı mesleki eğitimde ancak fikrin değişmesi zaman alabiliyor” diye konuştu.

Ardından söze giren Mustafa Koç, “İşsizliğin yükselmesi sosyal açıdan da tehdit. Öbür taraftan formen bulamıyorsunuz fabrikalara. Enteresan bir çelişki” dedi.