Sakalının hakkını verdi

Koç Holding patronu Mustafa Koç, AKP’nin son yıllarda öne çıkardığı ve patronları krizde çakılmaktan kurtaran bölgesel açılımları destekledikleri mesajını verdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yakın geleceği ilişkin yaptığı beylik değerlendirmelerin satır aralarında, AKP’nin bölgesel açılım politikasına duyduğu minneti dile getirdi.

Koç, “Gelecek dönemde yıldızı parlayacak ülkelerde oluşacak fırsatları Türkiye ve iş dünyası olarak iyi değerlendirmek, proaktif olmak ve doğru ülkelere önceden nüfuz ederek yatırım ve stratejik ortaklık fırsatlarını değerlendirmek hayati önem taşıyor” diye konuştu.

AKP’ye minnet
Son dönemde islamcıları andıran biçimde sakalıyla dikkat çeken Koç, yalnızca imaj olarak değil, “kalben” de AKP ve Ortadoğu açılımının mimarı diğer islamcı odaklara yakınlığını dile getirdi.

Holdingteki 25. yılı nedeniyle düzenlenen tören vesilesiyle konuşan Mustafa Koç, gelecek 10 yıla ilişkin “ortalama” tespitlerde bulundu. Herhangi bir ekonomi dergisinde her an rastlanabilecek değerlendirmeleri dile getiren Koç, “ABD, Avrupa ve Japonya güç kaybederken, Çin güç kazanıyor” diye konuştu.

Koç, “Terörizmle mücadele, küresel ısınma, enerji güvenliği, gıda güvenliği, su kaynaklarının paylaşımı, açlık ve yoksullukla mücadele” gibi konuların da önemine değindi.

Öte yandan Koç’un AKP politikasına yönelik minneti satır aralarında ortaya çıktı. “Güç dengelerindeki değişimle birlikte oluşacak belirsizlik sürecinde Türkiye’nin alacağı yeri göstereceği performans belirleyecek” diyen Koç, Ortadoğu’ya yönelik “proaktif” politikasıyla patronları krizde çakılmaktan kurtaran AKP’yi adeta isim vermeksizin örnek gösterdi.

Koç, “Bu nedenle gelecek dönemde yıldızı parlayacak ülkelerde oluşacak fırsatları Türkiye ve iş dünyası olarak iyi değerlendirmek, proaktif olmak ve doğru ülkelere önceden nüfuz ederek yatırım ve stratejik ortaklık fırsatlarını değerlendirmek hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Koç Holding Baş Yöneticisi Bülent Bulgurlu da, “BRIC ülkeleri [Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin] kadar olmasa da Mısır, Irak, bazı Orta Asya ülkeleri ile Vietnam, Endonezya gibi bazı Uzakdoğu ülkelerinin de büyüme potansiyeli ve rakip sayısının henüz fazla olmaması açısından Koç Topluluğu açısından önemli fırsatlar barındırıyor” diyerek patronunun sözlerini somutladı. Bulgurlu, “Ancak bu aşamada ilk olmak ve diğer yatırımcılardan önce pazara girebilmek önem kazanıyor” diyerek “proaktif” politikayı övdü.

Nasıl memnun olmasın?
Bulgurlu’nun konuşmasında yer verdiği rakamlar, Koç Holding’in AKP’den memnun olmasının çok “doğal” olduğunu ortaya koyuyor.

Bulgurlu’nun aktardığı verilere göre, Koç Topluluğu, 2009 yılını kombine olarak 66 milyar lira satış rakamı ile kapatırken, faaliyet kârı ise tarihi yüksek seviyeye ulaştı ve 2008 yılının yüzde 20 üzerinde 6,9 milyar lira oldu. Net kâr 2008 yılında yüzde 62'nin üzerinde 4 milyar lira olarak gerçekleşti.

(soL-Ekonomi)