THY emek düşmanlığına devam ediyor: 'Kazanılmış haklar kaldırıldı'

305 işçiyi grev yasağına karşı eylem yaptığı için işten çıkaran THY, şimdi de emekçilerin kazanılmış haklarını kaldıracak yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

THY İnsan Kaynakları, önceki gün bir iç duyuruyla uçucu ekibin mesai saatlerinin uzayacağı, dinlenme saatlerinin de kısalacağı yönünde bir bildiri yayımladı. Toplusözleşmeyle kazanılmış haklara büyük bir darbe niteliği taşıyan uygulamadan 8 bin uçucu personel etkileniyor.

THY kazanılmış hakları yok saydı
Cumhuriyet gazetesinden Olcay Büyüktaş Akça'nın haberine göre, Türk Hava Yolları şimdi de kazanılmış haklara darbe vurmaya başladı. Önce 305 çalışanı işten atan THY yönetimi, önceki gün yayımladığı bir iç bültenle uçucu ekibin çalışma koşullarının yeniden belirlendiğini duyurdu. Gerekçe olarak 22. dönem toplusözleşme döneminin bittiğini ve artık 22. dönem toplusözleşme maddelerinin geçerli olmadığını ileri süren yönetim, artık uçucu ekibin çalışma koşullarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) kurallarına göre belirleneceğini duyurdu. Ancak bu 8 bin personelin kazanılmış haklarında ciddi bir kayıp anlamına geliyor. Pek çok uçucu ekip personeli istifayı düşünürken sendika yönetimi yapılanın yasal olmadığını dile getirdi.

Mesai saati 180 saatten 210 saate çıkıyor
Yayımlanan duyuruya göre, toplusözleşmede aylık 180 saat olarak uygulanan mesai, aylık 210 saate çıkarılıyor. Haftalık 30 saat olan blok uçuş süresi 36 saate çıkarken dört zaman dilimini kapsayan uzun uçuşlarda 2 yerel gece olmak üzere 36 saat olan konaklama dinlenme süresi yalnız 24 saate indiriliyor.

Aylık dinlenme süresi azaltılıyor
Ana üste yani uçucu personelin ikamet ettiği ilde 8 gün olan aylık dinlenme süresi, biri konaklama olmak üzere 7 güne indiriliyor. Ana üste 12, konaklama meydanlarında en az 10 saat olan dinlenme süreleri de konaklama meydanında 8, ana üste 10 saate indiriliyor.

Uygulama yasalara aykırı
Hava- İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, yayımlanan duyurunun yasalara ayakırı olduğunu, 22. dönem toplusözleşmenin yeni sözleşme imzalanana kadar geçerli olduğunu belirttikten sonra halen Yüksek Hakem Kurulu’nda (YHK) devam eden bir toplusözleşme süreci varken bunun yapılmasının manidar olduğunu dile getirdi. 60 gün olan YHK’nin 5 Ağustos’ta süresinin dolacağını belirten Yağıcı, bugün bir ihtimal görüşme olacağını ancak adli tatil olduğu için YHK Başkanı’nın görüşmeye katılmayacağını, bunun da süreci nasıl etkileyeceğini kestiremediklerini söyledi.

Yağcı, grev yasağının bir gecede gelmesi nasıl sağlandıysa, söz konusu hakların da YHK’de bir günde tırpanlanmasının pek şaşırtıcı olmayacağını da sözlerine ekledi.