“Çocuklar kuzu gibi yetişsin, koyun olsun istiyorlar”

Gaziantep’te YGS protestosuna katıldığı için hakkında soruşturma açılan Gül Altıntaş'ın annesi Sibel Altıntaş soL’un sorularını yanıtladı. Cumartesi günü Yeşilsu Parkı’nda da konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirilecek.

9 Nisan günü Gaziantep'te YGS'de yapılan şifre iddialarını protesto etmek amaçlı düzenlenen yürüyüşle ile ilgili dershane öğrencisi Gül Altıntaş adına savcılık soruşturma başlatmıştı. Perşembe günü ifadesini veren Altıntaş’ın annesi Sibel Altıntaş soL’un sorularını yanıtladı.

Öncelikle yaşanan YGS skandalı ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Sınav yapıldı. Normalde TV kanallarında 3 saat sonra soru cevaplarını verirlerdi. Bu yıl öyle olmadı. Sadece TRT’de yayınlandı. Aslında bu durum ilk gün birşeylerin olduğunu gösteriyordu. Şifre verildi, verilmedi yok sehven denildi. Yani şifre var bu kadar şaibeye rağmen. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar tatmin olmuştu. Biz veliler ve öğrenciler tatmin olmuyoruz, olmayacağız.

Ülkemizdeki sınav sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ülkemizde sınav denilince aklımıza hep skandallar geliyor. KPSS, polis okulu, ALES aklıma ilk gelenler. Bir yıl oldu KPSS skandalında bir sonuç açıklanmadı. Bu tabloda sınavlar AKP yandaşlarının yerleştirme sınavı oluyor.

YGS'deki şifre skandalının gençleri nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?
YGS'ye giren gençleri allak bullak etti bu durum. Çocuklar ders çalışamaz oldular. Çünkü her saat yeni bir skandal ortaya çıkıyordu. Kendi gelecekleri üzerinde oynanan oyunları gördükçe umutsuzluğa kapılıyorlar. Ama iyi tarafı bu skandala verdikleri tepkiler... Kendilerinin ve ülkenin geleceğine sahip çıktıklarını gösterdiler. Bir veli olarak ben mutlu oldum. Çünkü bu ülkenin gençleri AKP zihniyetine boyun eğmiyor.

Diğer taraftan beni de çok etkiledi. Çok zor şartlarda kızımı dershaneye gönderiyoruz. Kendini hayattan soyutlamış gibi ders çalışıyor. Deyim yerindeyse programlanmış robot gibi...

Biraz da kızınıza açılan soruşturmayı konuşalım...
Çocuklar kuzu gibi yetişsin ki büyüdüklerinde koyun gibi olsunlar istiyorlar. AKP'nin burada gençlere verdiği mesaj “sakın ses çıkarmayın boyun eğindir.” Karşı çıkana polis baskısını gösteriyor. Daha önce de söylediğim gibi gençler bu gerici piyasacı faşizan AKP'ye karşı boyun eğmediklerini gösteriyorlar.

Bundan sonraki süreçte neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Kızım ifadesini verdi, bizde yanında olduk. Sonuna kadar kendi geleceği ve özelinde ülkenin geleceğine sahip çıktığı için yapılması gereken ne varsa yapacağız. AKP'nin bu baskısına boyun eğmeyen veliler, öğrenciler, sendikalar yani bu düzenden rahatsız olan tüm kesimlerle yanyana geliyoruz, gelmeye çalışıyoruz. Bunun için Cumartesi günü saat 13:00'da Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştireceğiz.

Gençler ve ailelerine iletmek istediğiniz bir mesajınız varmı?
Benim ailelere söyleyeceğim çocukları hak ararken onları yalnız bırakmamaları. Onlarla birlikte boyun eğmemeleri. Gençlere de kendilerinin ve ülkenin geleceği için hergün çoğalarak bu tepkileri örgütlemeleri.
(soL-Gaziantep)