Beşçeşmeler esnafı çürümeye karşı birleşti

Geçen hafta Maltepe Nazım Kültürevi yönetici ve misafirlerine karşı yapılan saldırıya karşı Beşçeşmeler esnafı protesto eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

soL (İstanbul) Maltepe Beşçeşmeler esnafı kurulan dernekle birlikte eğlence mekanlarının yoğunlukta olduğu bölgede çeteleşmeye, uyuşturucuya, haraca ve çürümeye karşı birleşti. Geçen hafta, Maltepe Nazım Kültürevi'ndeki kafenin işletmecisi Kenan Aktan ve Kültürevi misafirlerine, hemen yan taraftaki eğlence mekanı sahipleri tarafından yapılan saldırıya karşı bir araya gelen Beşçeşmeler esnafı ve Nazım Kültürevi dostları gerçekleştirdikleri eylemle olayı protesto etti.

Eylemde gerçekleştirilen basın açıklamasını yeni kurulan Beşçeşmeler Esnafları Derneği Başkanı Nevzat Eren okudu. Eren, Beşçeşmeler'in yıllardır Maltepelilerin ve İstanbulluların uğrak yerlerinden biri olduğuna dikkat çekerken, esnafın ve İstanbulluların yıllardır gönül rahatlılığı ile zaman geçirmelerinin nedeninin burada oluşturulmuş kültür olduğu vurgulandı.

Eren, Beşçeşmeler esnafının en başta bu kültürü korumak ve güçlendirmek için çaba sarf etmekte olduğunu ifade etti. Eren, Beşçeşmeler esnafının çeteleşmeye, haraç ve hırsızlığa, gençlerin zehirlenmesine, uyuşturucuya, insani değerleri yok sayan her türlü anlayışa, bunların oluşturduğu yozlaşmaya karşı durmak ve mücadele etmek için kararlı olduğunu vurguladı. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Karmaşaya karşı siyasal, duyarlı duruş

Dernek Başkanı Nevzat Eren soL' yaptığı açıklamada, Beşçeşmeler'de daha önce de benzer saldırıların gerçekleştiğini, ancak esnafın "yozlaşmaya ve çeteleşmeye" karşı dayanışmayla mücadele ettiğini vurguladı. Eren güvenlik önlemeleri anlamında da çalışma yürüttüklerini belirtti.

Saldırıya uğrayan Kültürevi'ndeki kafe işletmecisi Kenan Aktan, yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen saldırının bireysel olmadığı ifade ederek Maltepe Nazım Kültürevi'nde gerçekleştirilen ücretsiz dershane, çocuk kulübü gibi çalışmaların ve "siyasal duruşun" birilerini rahatsız ettiğini belirtti. Kültürevi kurulduğu süreçte Beşçeşmeler'de karmaşanın hakim olduğunu söyleyen Aktan, "Biz burayı dönüştürmek için buradayız, Toplumsal olarak bu tavrı göstermek için çaba harcıyoruz" dedi.