NATO 1988'den sonraki en büyük tatbikatına başlıyor: 90 bin asker katılacak

Gelecek hafta başlayacak savaş oyunlarına 90 bin askerin katılacağı açıklandı. NATO en son 1988’de Sovyetler Birliği’ne karşı 125 bin askerle tatbikat yapmıştı.

Dış haberLER

NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrası en büyük askeri tatbikatı Sarsılmaz Savunucu 2024'ün (Steadfast Defender 2024) gelecek hafta başlayacağı duyuruldu.

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, Brüksel'de dün başlayan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısının ardından basına açıklama yaptı.

İsveç de katılacak

Orgeneral Cavoli, 31 NATO üyesinden ve “iyi ortağımız” diye nitelediği İsveç'ten yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın Mayıs sonuna kadar süreceğini söyledi. 

Tatbikatın Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.

Bunun “NATO’nun on yıllardır düzenlediği en büyük tatbikat” olacağını dile getiren Cavoli "İttifak, güçlerini Kuzey Amerika'dan Atlantik ötesine hareket ettirerek Avrupa-Atlantik alanını takviye etme kabiliyetini gösterecek" dedi.

Rusya’ya karşı çatışma senaryosu

Cavoli tatbikatta “bir denk hasıma karşı (near-peer adversary) ortaya çıkacak çatışma senaryosu”nun simüle edileceğini de belirterek isim vermeden Rusya’ya atıfta bulundu. ABD, Rusya ve Çin için “denk hasım” ifadelerini kullanıyor.

Geçen hafta Alman medyası Berlin’in Rusya ile 2025 yazından itibaren ortaya çıkabilecek düşmanlıklara hazırlandığını iddia etmişti.

NATO’nun tatbikatında 1100’den fazla muharebe aracı, uçak gemisi ve destroyerlerin de aralarında olduğu 50’den fazla donanma gemisi, yaklaşık 80 helikopter, done ve uçak gemisi yer alacak.

İngiltere 20 bin askerle katılıyor

Bu hafta başında bir açıklama yapan İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps tatbikata Kraliyet Donanması, Ordusu ve Hava Kuvvetleri’nden 20 bin asker, savaş uçakları, savaş gemileri ve denizaltılarla katılacaklarını duyurmuştu.

Bu ölçekteki son tatbikat SSCB'ye karşı yapılmıştı

Yaklaşan tatbikatın büyüklüğüne rakip olacak son savaş oyunları, 1988'de, Soğuk Savaş'ın zirvesinde, 125 bin Batılı askerin ABD liderliğindeki "Reforger" tatbikatı için toplandığı sırada gerçekleşti. 

NATO’nun yıllık olarak düzenlediği "Reforger" tatbikatı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile bir çatışma durumunda Batı Almanya'ya büyük bir kuvvet konuşlandırılmasını simüle etmeyi amaçlıyordu. Tatbikat SSCB'nin dağılmasının ardından 1993'te durdurulmuştu.