Erdoğan grup toplantısında rakamları nasıl eğip büktü?

Muhalefeti “rakamları eğip bükmek”le suçlayan Erdoğan nüfus oranlarını hiçe sayıp ülke genelinde Cumhur İttifakı’nın kazandığı belediyelerin yarıdan fazla olmasını “zafer” gibi yansıttı.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün partisinin grup toplantısındaki konuşmasında Cumhur İttifakı’nın seçimlerden üstünlükle çıktığını savundu.

Muhalefete “rakamları eğip bükme” suçlamasında bulunan Erdoğan’ın seçim sonuçlarından Cumhur İttifakı’na çıkardığı üstünlükse Türkiye’deki 1400 belediyeden 756 belediyede Cumhur İttifakı’nın kazanması oldu.

Erdoğan'ın saklamaya çalıştığıysa AKP ve MHP'nin kazandığı belediyelerdeki toplam nüfus yalnızca 22 milyonun biraz üzerindeyken, üç büyükşehir dahil CHP'nin kazandığı belediyelerdeki toplam nüfusun bunun iki katından fazla olmasıydı.

31 Mart seçimlerinin yüzde 40,5 oy oranıyla Cumhur İttifakı'nın üstünlüğüyle sonuçlandığını dile getiren Erdoğan 12 büyükşehir, 12 il, 346 ilçe ve 169 belde olmak üzere toplam 539 belediyede AKP’nin, 8 il, 113 ilçe ve 96 belde belediyesinde ittifak ortağı MHP’nin kazandığını söyledi.

Erdoğan, "Böylece Cumhur İttifakı; 12'si büyükşehir, 20'si il, 459'u ilçe, 265'i belde olmak üzere toplam 756 belediyeyi yönetme sorumluluğunu üstlenmiştir. Türkiye'deki 1400 belediyenin yarıdan fazlası, yüzde 54,3'ü önümüzdeki 5 yıl süresince Cumhur İttifakı tarafından yönetilecektir. Buradan bir kez daha Cumhur İttifakı'nın 'gerçek belediyecilik' vizyonunu tercih eden tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Aynı konuşmada “Muhalefet gibi rakamları eğip bükerek, tabir yerindeyse kırk dereden su getirerek analizler kasmak bize yakışmaz” ifadesini kullanan Erdoğan, ülke nüfusuna oranlandığında AKP-MHP’li belediyelerin yönettiği yerlerdeki nüfusun çok düşük bir oranda kaldığınıysa göremezden geliyor.

Son yerel seçimlerde siyasi partilerin kazandıkları illerde yaşayan toplam nüfus

Zira 31 Mart 2024 seçim sonuçlarına göre siyasi partilerin kazandıkları illerde yaşayan nüfus aşağıdaki gibi gerçekleşti:

CHP - 48.682.313
AKP - 19.601.178
DEM - 6.327.033
MHP - 2.681.490
YRP - 2.634.393
BBP - 650.401
İYİP - 315.994

Yani yalnızca CHP’nin belediyeleri kazandığı yerlerdeki nüfus, AKP-MHP’nin kazandığı yerlerdeki toplam nüfusun iki katından fazla.

Erdoğan'dan 'hükümet biziz' çıkışı

Erdoğan aynı konuşmada “hükümet biziz” deme ihtiyacı da hissetti.

"Sonuçlara bakarak, bunun bir yerel seçim olduğunu unutup şımaranlar, pervasızlaşanlar, hatta farklı heveslere kapılanlar olduğunu görüyoruz. Adeta bir genel seçim havasına girmek suretiyle sanki ülkeyi yöneteceklerini zanneden zavallılar…” diye konuşan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Birileri kendilerince, 'yerel iktidar' 'merkezi iktidar' diye Türkiye'de ikili bir yapı ihdas etmeye çalışıyor. Bu tarz söylemler, 'demlendikleri' ittifak ortaklarına diyet borcu ödeme hamleleri değilse, ham bir hayalden ibarettir.”

Erdoğan “81 ilimizde tek bir iktidar vardır, o da 14-28 Mayıs seçimleriyle milletin ülkeyi yönetme vazifesi verdiği Cumhurbaşkanı ve kabinesidir. Dün, 16'ncı toplantısını yaptığımız kabinemiz de görevinin başındadır. Sapla samanı karıştırmaya çalışanları, daha fazla vakit kaybetmeden bu gerçekle yüzleşmeye davet ediyorum. Siyasetin ve ülkenin gündeminin içi boş tartışmalarla meşgul edilmesini doğru bulmuyoruz. Biz Türkiye'ye ve milletimize daha iyi hizmet edebilmek adına ne yapılması gerekiyorsa, onu yapmanın derdindeyiz” diye konuştu.

AKP'den ayrılacağı iddiaları sonrası partiye ve dışarıya mesaj

Grup toplantısı öncesinde Erdoğan'ın "AKP'den dahi ayrılabileceği" yönünde iddialar ortaya atılıyordu. Erdoğan, konuşmasında "Şunu herkes görsün ve bilsin; biz 'bitti' demeden hiçbir şey bitmez. Biz bu ülkenin en dinamik partisiyiz, heyecanımız ilk günkü gibi dipdiri" diyerek partiye ve dışarıya mesaj verdi.