MAPP'ta işten çıkarma: ‘İşten atmadan Coca Cola da sorumlu’

Coca Cola, Doğadan, Samsung, Shell gibi uluslararası tekellerin Türkiye’deki dağıtım ve tanzim gibi işlerini yürüten MAPP şirketinde çalışan 38 işçi, Tez-Koop-İş Sendikası’na üye oldukları için geçtiğimiz hafta işten atıldı.

Haber Merkezi

Şubat ayı ortasında Tez-Koop İş Sendikası’nın örgütlenmekte olduğu MAPP şirketinin İç Anadolu Bölge Müdürü Bülent Yaman ve İç Anadolu Bölge Müdür Yardımcısı Orhun Daban’ın talimatıyla yaklaşık 20 MAPP çalışanının çeşitli bahanelerle iş akitleri feshedilmişti. İstanbul’da 10, Antalya’da ve Isparta’da 6, Adana ve Mersinde 2 MAPP çalışanının da işine son verilerek toplamda 38 MAPP çalışanı benzer bahanelerle işten çıkarılırken esas gerekçenin sendikal örgütlenme olduğu anlaşılmıştı. 

Geçtiğimiz hafta MAPP’ın Ankara Ofisi önüne gelen Tez-Koop-İş üyeleri ve işten çıkarılan MAPP işçileri bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, “Bölge Müdürleri ve Supervisiorlar vasıtasıyla, işçilerden E-devlet şifreleri istenerek işçilerin sendika üyelik durumları sorgulanmış ve üyelerimizi sendikamızdan istifaya zorlayan girişimlerde bulunulmuştur” dedi. 

‘MAPP İŞVERENİ VE VEKİLLERİ SUÇ İŞLİYOR' 

MAPP patron vekillerinin “Nasıl olsa OHAL var, sendika herhangi bir şey yapamaz” diyerek sendikal mücadeleyi etkisizleştirmeye çalıştığının vurgulandığı açıklamada, OHAL’in patronlar tarafından birçok farklı işkolundaki fırsata çevrildiği söylendi. İşçilerin Anayasanın 51. Maddesiyle güvence altına alınan sendikal haklarının açıktan engellenmesi ve işçileri baskıyla sendikadan istifa ettirilmeye çalışılmasının Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesine göre suç işlediği ifade edildi. Ayrıca MAPP’ın ürünlerinin dağıtımını üstlendiği Coca Cola firmasının da bu işlenen suç karşısında sorumluluğu olduğu belirtildi.

Tez-Koop-İş örgütlenme uzmanı Mustafa Özgen ile MAPP patronun baskıları ve MAPP işçilerinin bundan sonraki mücadelesine ilişkin görüştük.

‘BÜYÜK İŞYERLERİNDE İŞE GİRERKEN E-DEVLETLER İSTENİYOR’

MAPP işçilerinin örgütlenmesi karşısında OHAL nasıl kullanıldı?

Bir işçinin sendikaya üye olup olmadığını işverenin teknik olarak öğrenmesine imkan yok. Geçmişte biliyorsunuz noter şartı var, işçilerin sendikaya üye olmaları için notere gitmeleri gerekiyordu. Noterler de mesai saatleri içinde çalıştıkları için işverenler bir şekilde öğreniyorlardı ya da izin vermiyorlardı. Ancak bu noter şartı kalktı, artık e-devlet üzerinden girdiğinizde SGK’ya kayıtlıysanız Çalışma Bakanlığı’nı tıkladığınızda üyelik işlemlerinize giriyorsunuz, işkolunuz ve işkolunuzun bağlı tüm sendikalar çıkıyor, sendika seçme hürriyetiniz var, istediğinizi seçebiliyorsunuz. Üyeliğiniz gerçekleştiğinde bu bir Çalışma Bakanlığı’na düşüyor, bir de üye olunan sendikaya düşüyor. Onun dışında eğer söylemezseniz hiçkimsenin bilmesine imkan yok. Bu nedenle bir deşifre mümkün değil. Arkadaşlarımıza söylüyoruz, e-devlet şifrenizi işverene vermeyin diye. Çünkü birçok yerde bunu yapıyorlar, örneğin bin- iki bin kişinin çalıştığı işyerlerinde daha işe girerken işçilerin e-devlet şifresini alıp işçilerin sendikaya üyeliklerini kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. Biz örgütlenme çalışmalarımızı Tez Koop İş Sendikası olarak gizlilik üzerinden yürütüyoruz. İşletme tipi bir işyerinde Çalışma Bakanlığı’ndan toplu sözleşme yetkisi alabilmemiz için çalışanların yüzde kırkının sendikamız üyesi olması gerekiyor. Bu yüzde kırk orana ulaşana kadar ısrarla arkadaşlarımızı tembihliyoruz, diyoruz ki, kimseye söylemeyin, biz zaten yetkiyi alıp da toplu sözleşme masasına oturduğumuzda, aidat ödemesi gerektiği anda işverene üyelikleriniz bildiriliyor, o aşamada da sözleşme imzalanmış işlem bitmiş oluyor diyoruz. 

‘OHAL İLE İŞÇİLERİ ÖRGÜTLENMEDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

MAPP’ta örgütlenme sürecimizde işveren bunu duyuyor, hissediyor bir şekilde ama kimin üye olup olmadığını konusunda çok emin değil. Bu süreç içerisinde işçileri çağırıyor ve “eğer sendikaya üye olmuşsanız buradan istifa edin” diyor. Bu arada işçilere “bakın siz sendikaya üye oluyorsunuz ama sendika ne kadar mücadeleci olursa olsun sizi koruyamaz, eğer direnir, mücadele eder diye bir beklentiniz varsa ona güvenmeyin, nihayetinde OHAL süreci yaşanıyor” diye vurguluyor. Böylece işçiler sendikaya üye olmuşlarsa istifa etmelerini, olmamışlarsa da asla bu süreçte sendikaya üye olmamaları yönünde telkinlerde bulunuyor. Bu durum OHAL sürecinin işverenler tarafından fırsata dönüştürüldüğünün, OHAL’in kendileri lehine kullanıldığının son derece açık bir göstergesi.

‘İŞLENEN SUÇUN SES KAYITLARI VAR’

İşten atılan arkadaşlarla ilgili nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? 

Biz burada örgütlenme uzmanı olarak çalışıyoruz. Bu konuda alınan kararlar örgütlenme sekreterleri üzerinden genel yönetim kurulumuz tarafından verilecek. İşverenin baskısı ve saldırısını haber alır almaz hemen yönetimimiz bir basın açıklaması yapma ve olayı bütün kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Bu anlamda Salı günü MAPP Ankara Bölge Müdürlüğü’nde Balgat’ta bir basın açıklaması yaptık MAPP işçileriyle. Çok iyi bir açıklama oldu, OHAL’e rağmen, Afrin gündemine rağmen açıklamayı yapabildik. Herhangi bir olumsuz tepkiyle karşılaşmadık. Ertesi gün basına yansıması da iyi oldu. Şimdi hukuki olarak arkadaşlarımızın takipçisiyiz, işe iade davaları açılacak. Diğer taraftan işçilerin en doğal ve Anayasal hakkı olan örgütlenme hakkına yönelik saldırıda bulunan işverenler ve işveren vekilleri hakkında, ki bunların ses kayıtları da var bizde, sendikamız bir ceza davası açacak, işledikleri suça karşılık cezalandırılmalarını isteyecek. Bunu da açıklamamızda açıkça belirtiyoruz. Ancak bu süreç devam ederken yine yönetim kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde eylemliliklerimize, mücadelemize devam edeceğiz. 

‘COCA COLA DA SORUMLU’

Coca Cola ve MAPP arasında nasıl bir ilişki var?

Aslında bu bir dağıtım şirketi. Coca Cola dışında Efes gibi, Doğadan gibi firmaların dağıtım işlerini yapıyor. Burada bir grup mobil olarak çalışıyor, mağazalarda eksik gördüklerinde tanzim ediyorlar, bir grup da yerleşik olarak çalışıyor, yani o bölgede birkaç mağazaya bakıyor. Coca Cola bunlarla anlaşmış, yani Coca Cola’nın bir alt firması, bir taşeron firması gibi düşünebiliriz burayı. Coca Cola işçileri ise gıda işkoluna giren, üretim aşamasına giren kesim. Bunlar üretim sonrası paketleme aşamasında, büyük mağazalarda tezgaya dizen, eksikleri kapatan, iyi görünmesi için vitrinlerde tanzim eden işi yürütüyor arkadaşlar. MAPP Coca Cola’ya hizmet verdiği için Coca Cola’nın da burada sorumsuz olmadığını düşünüyoruz. Bu anlamda Coca Cola’nın da üzerinde baskı kuracağımızı ifade etmek istiyoruz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Mücadelenizde başarılar dileriz.