‘Bu kış doğalgaz faturası en az 300-350 lira olacak’

Hükümetin yaptığı son zamlar ile birlikte bu kış doğalgaz faturaları cep yakacak. Zamlı fiyatlara ÖTV ve KDV'nin de eklenmesiyle birlikte resmi olarak yapılan yüzde 9,8'lik zam oranı fiiliyatta yüzde 11,5 olacak.

BOTAŞ tarafından yapılan resmi zam açıklamasına göre, yüzde 9,8 olan zam oranı faturalara ise yüzde 11,5 artış olarak yansıyacak.

BOTAŞ'ın, 1 Ekim zammının ardından il bazında yeni doğalgaz tarifeleri de belli oldu. Buna göre, İstanbul, Ankara ve Adapazarı en pahalı gazı tüketecek. Zam ile birlikte 11 ilde 1 metreküp doğalgazın fiyatı 1 TL'yi geçti.

En pahalı doğalgaz İstanbul’da
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve sektörden alınan bilgiye göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi’nin (KDV) de yeni fiyatlara eklenmesiyle birlikte e n pahalı doğalgaz İstanbul’da satılıyor. Edinilen bilgiye göre, zam oranı İstanbul’da (İGDAŞ) yüzde 9,67’ye çıkarken, 1 metreküp gazın fiyatı da 1,07 lira oldu. Ankara’da ise aynı miktar gazın fiyatı yüzde 9,8 artışla 1,06 liraya yükseldi.

İstanbul Bahçeşehir ise yüzde 9,52 oranında artan doğalgazın birim fiyatının 1,09 TL'ye yükselmesiyle Türkiye'de en pahalı doğalgazı satın alan bölge oldu. En ucuz doğalgaz ise 0,94 kuruş ile Aydın ve 0,945 kuruş ile Denizli’de.

“İllere göre fiyat farkı dağıtım şirketlerinden kaynaklanıyor”
Sektör uzmanlarına göre tüketim, doğuya doğru gidildikçe artıyor. Uzmanlar, kış mevsiminde aylık en az 300-350 metreküp gaz tüketildiğini belirterek, "Demektir ki aylık fatura en az 300-350 TL olacak" şeklinde konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu uzmanları şehirler bazında zammın neden farklı yansıdığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bir ilde ya da bölgede şehir içi doğalgaz dağıtımı yapan şirket, sattığı her metreküp doğalgaz üzerinden 'birim hizmet ve amortisman bedeli' olarak bilinen bir bedel tahsil eder. Bu bedel her il ya da bölge için farklıdır. Bu bedel, dağıtım şirketinin yatırımlar dâhil kâr oranını gösterir. Bazı illerde söz konusu bedel daha düşüktür. Bazı illerde daha yüksektir. Ayrıca her ilde yatırım maliyetleri de farklıdır. Bunlara ana iletim ve vergi maliyetleri de ilavedir. Dolayısıyla il ya da dağıtım bölgesi bazında fiyat farkı, basit anlatımla girdi maliyetlerinin farklılığından kaynaklanıyor.”