Emperyalizmin 'çocuk ordu' oyunu sürüyor

"Kony2012" kampanyası sürüyor. Konu ile ilgili ikinci video hazırlanırken, Afrika'nın zengin doğal kaynaklarını ele geçirmek için silahlı çatışmaların ve yoksulluğun kurbanı olmuş çocuklar bahane ediliyor.

Kuzeyinde "Arap Baharı" olarak adlandırılan gelişmelerin ardından, Afrika kıtasının zengin doğal kaynaklar içeren diğer ülkelerinde de yakın bir zamanda trajik gelişmeler yaşanacağı görülüyor.

Sosyal medyada hızla yayılarak tıklanma rekorları kıran, sonuncusu geçtiğimiz gün yayımlanan 2 adet video ile son bir ay içinde hızlanan bir kampanya, "Kony2012", sömürge dönemi İngiliz edebiyatçısı Rudyard Kipling'in "Beyaz adamın yükü" şiirini hatırlatırcasına, "kara kıta"nın insanlarına "yardım" çağrısı kılıfıyla Batılı ülkelerin sömürgeci planlarını gizliyor.

Görünmez Çocuklar (Invisible Children) adlı ABD merkezli bir örgüt, Uganda'da ortaya çıkarak daha sonra Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yayılan, çocukları kaçırarak ordu oluşturan "Tanrının Direniş Ordusu" LRA'ya dikkat çeken ilk videoyu geçtiğimiz Mart ayında yayımladı. Kısa bir sürede neredeyse 100 milyon kişi tarafından izlenen ilk video ve geçtiğimiz gün yayımlanan ikincisi, LRA'nın lideri Joseph Kony'yi, Uganda'da çocuklara karşı işlediği suçlar nedeniyle başta ABD olmak üzere Batı'da ülkeye dönük askeri müdahale çağrılarının gerekçesi haline getiriyor.

"Koruma Sorumluluğu" olarak bilinen R2P (Responsibility to Protect) adlı, emperyalizmin yeni müdahale biçimi, Libya'nın ve yine bu bahane kullanılarak tehdit edilen Suriye'nin ardından, elini Afrika'ya uzatıyor.

Bölge militarize ediliyor
Görünmez Çocuklar Örgütü tarafından hazırlanıp, Afrika’da yaşanan çocuk istismarına, çocuklardan silahlı ordu kurulması, cinayet, tecavüz, seks köleliği ve işkence gibi suçlara dikkat çekmek amacıyla hazırlandığı iddiasıyla sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla Joseph Kony’ye karşı başlatılan kampanya, geldiği nokta itibarı ile endişelere yol açıyor. Kampanya, başta ABD olmak üzere emperyalist devletlerin bölgeye müdahalesinin aracı haline dönüşme emareleri gösteriyor.

Dünya çapında internet üzerinden başlatılan kampanya kapsamında yayımlanan ilk videonun hemen ardından, ABD Temsilciler Meclisi'nde, bölgedeki askeri güçlerin genişletilmesi yönünde 100 imzalı bir tasarı sunuldu. Afrika Birliği, Joseph Kony’yi yakalamak için bölgeye 5 bin asker göndereceğini açıkladı. AB ise LRA'ya karşı askeri operasyon için 12 milyon dolarlık bir katkıda bulunacağını açıkladı.

Kony2012 kampanyasının ilk videosunda da, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz Ekim ayında Kony’nin yakalanması için 100 kişilik özel bir birliğin görevlendirilerek bölgeye gönderileceğini bildirdiği mektubun alkışlandığı bir sahne yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynakları sömürgecileri iştahlandırıyor
LRA'nın, ortaya ilk çıktığı 1987 yılından bugüne kadar geçen zamanda işlediği suçların neden ancak şimdi ilgi uyandırdığı ve adı geçen diğer ülkelere yayılmış halde sadece 300 üyesi kaldığı bilinen LRA ile neden şimdi savaşma kararı alındığı sorularının cevabı, bölgenin doğal kaynaklarının son derece zengin olması.

Avrupa Komisyonu tarafından 2010 yılında yayımlanan "AB için kritik hammaddeler" başlıklı bir rapor, AB düzeyinde 14 hammaddenin "kritik" öneme sahip olduğunu belirlerken, bunların önümüzdeki 10 yıl içinde temin edilmesinde güçlüklerin ortaya çıkacağı öngörüldü. Bu hammaddeler arasında en acil olarak, tantal, kobalt, niyobyum ve tungsten tanımlandı. Bu maddeler arasında antimon, berilyum, kobalt, fluorspar, galyum, grafit, magnezyum, germanyum, indiyum, niobiyum, platin, tantal ve tungsten yer alıyor. Bu metaller ağırlıklı olarak Çin, Rusya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Brezilya'nın elinde bulunuyor. AB raporu ayrıca, bu hammaddeleri elinde bulunduran ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıktan AB ülkelerinin olumsuz etkilendiğini vurguluyordu.

ABD Enerji Bakanlığı da 2010 tarihli "Kritik Maden Stratejisi" raporunda, tantal, kobalt, niyobyum, ve tungstenin stratejik önemini, tıpkı AB Komisyonu raporunda olduğu gibi tanımladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un 1980 tarihli bir raporunda ise, Zaire'de (Kongo'nun eski adı) yaşanan isyancı ayaklanmalarının, ülkede çıkarılan kobalt, titanyum, krom, tantal, berilyum, ve nikel açısından dünyada büyük bir kıtlık yaşanmasına, fiyatların yükselmesine neden olduğu açıklandı. Yine 1982 tarihli bir başka belge olan, ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin hazırladığı "Kobalt: Stratejik maden için politika seçenekleri" başlıklı raporda, Zaire'nin (Kongo'nun eski adı) güneydoğusundan Zambiya'nın kuzeyine uzanan alanda, havacılık ve silah sanayi için kritik önemde olan kobaltın dünya rezervlerinin yüzde 64'ünün yer aldığı bildiriliyordu.

En "zengin" ama en fakir Afrika...
Bugünün Demokratik Kongo Cumhuriyeti, işlenmemiş ham mineral rezervleri 24 trilyon dolar olduğu, dünya elmas rezervlerinin yüzde 30'unu barındırdığı halde kişi başına milli geliri en düşük ikinci ülke. Yakın zamanda keşfedilen zengin petrol rezervleri nedeniyle Batılı ülkelerin ilgisini çeken Uganda'da halk, bu doğal zenginliğine rağmen yoksulluk içinde.

LRA lideri Joseph Kony'nin yakalanması için bu derece ilgili davranan ABD ve AB'nin gerçek niyeti ise, bölgenin doğal kaynaklarının sahipliği için hegemonya mücadelesi... Afrika’da yaşanan kuraklık ve açlığın dışında bir de silahlı çatışmaların kurbanı haline dönüşen çocuklar, bugün bir de Batının bölgeye dönük müdahalesinin aracı haline dönüşmüş durumda.

(soL - Dış Haberler)