'Çocuk ordu' olayında oyun oynayan çocuklar değil, emperyalizm

Uganda’da çocukları silahlandırıp ordu kuran, arananlar listesinde ilk sırada yer alan, Tanrının Direniş Ordusu lideri Joseph Kony’ye karşı başlatılan kampanya, ABD’ye bölgede operasyon düzenlemek için bir fırsat daha yaratıyor.

Görünmez Çocuklar Örgütü tarafından hazırlanıp, sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile Joseph Kony’ye karşı başlatılan kampanya, geldiği nokta itibarı ile endişelere yol açıyor. Afrika’da yaşanan çocuk istismarına, çocuklardan silahlı ordu kurulması, cinayet, tecavüz, seks köleliği ve işkence gibi suçlara dikkat çekmek amacıyla hazırlandığı belirtilen videolu kampanya, başta ABD olmak üzere emperyalist devletlerin bölgeye müdahalesinin aracı haline dönüşme emareleri gösteriyor.

Nitekim, yayınlandığından bu yana altı günde 55 milyonun üzerinde izlenen videoda Joseph Kony’nin caniliklerini, Görünmez Çocuklar örgütünün çalışmalarını izlerken, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kony’nin yakalanması için 100 kişilik özel bir birliğin görevlendirilerek bölgeye gönderileceğini bildirdiği mektubun alkışlandığına şahit oluyoruz.

ABD’nin derdi gerçekten Kony’mi?
1987’den bu yana Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da faaliyet yürüten ve 33 ayrı suçtan aranan Joseph Kony’nin yakalanması için ABD’nin bu derece ilgili davranmasının sebebi, Kara Kıta'da bir türlü istenilen derecede kurulamayan hegemonya arayışı. Uganda’da yeni keşfedilen petrol kaynakları da, ek bir motivasyon sağlıyor. Petrol rezervleri için gerekli yatırımın yapılmasının ardından, Uganda orta ölçekli bir petrol üreticisine dönüşecek.

Uganda’nın tek başına petrol rezervlerinden dolayı değil, aynı zamanda jeostratejik konumundan ötürü de emperyalist ülkelerin ilgi alanında olduğu belirtiliyor. 1987’de iktidara gelen Başkan Yoweri Museveni’nin ilk işi Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kemer sıkma politikasını hayata geçirmek olmuştu.

Daha sonra, Museveni iktidarı altında Uganda ABD’nin önemli destekçilerinden biri haline dönüşerek komşuları Ruanda, Somali, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne dönük askeri müdahalelerde batılı güçlerin yanında yer aldı. 2011’de Afrika’daki askeri operasyonlarla ilgili olarak Pentagon’dan yapılan açıklamada Uganda’nın önemli bir ortak olduğu belirtilmişti.

ABD’nin 2008 yılında Tanrının Direniş Ordusu’na karşı başarısızlıkla sonuçlanan bir girişimi bulunuyor. Benzer müdahaleler, daha sonra da gelmesine rağmen yine sonuç alınamamış. Ortadoğu’daki süreçten, sosyal medyanın ülkelere müdahale için önemli bir işleve sahip olduğu sonucunun çıkarılması, Kony’ye yönelik girişimde sosyal medyanın etkin bir biçimde kullanılmasına yol açmış görünüyor.

Ancak, bir şeyler yapmak adına başlatılan, milyonlarca insanın iyi niyetlerle destek verdiği bu girişimin Uganda’ya rağmen ABD’nin bölgedeki jeostratejik çıkarlarını sağlama noktasına gidiyor olması endişe yaratıyor.

Josph Kony’nin liderliğini yürüttüğü Tanrı’nın Direniş Ordusu, ortaya çıktığı ilk yıllarda Uganda halkının çıkarlarını savunan daha geniş bir hareketin bileşeni iken bugün umarsız bir biçimde sağa sola saldıran, uyuşturucu ile manipüle edilen çocuk askerlerden oluşan silahlı bir gruba dönüşmüş durumda.

Yaşları 9’a kadar inen yüz binin üzerinde çocuk askerin bulunduğu Afrika’da, birçok ülkede on yıllardır silahlı çatışmalar devam ediyor. Çocuk askerlerin bulunduğu ülkeler Angola, Sierra Leone, Burundi, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Liberya, Ruanda, Sudan ve Uganda olarak sıralanıyor. Afrika’da yaşanan kuraklık ve açlığın dışında bir de silahlı çatışmaların kurbanı haline dönüşen çocuklar, bugün bir de Batının bölgeye dönük müdahalesinin aracı haline dönüşmüş durumdalar.

Görünmez Çocuklar örgütü, çok uzak olmayan tarihlerde Fransa, Belçika, İngiliz sömürgesi olan, bağımsızlıklarını ilan etmelerine rağmen bu ülkelerin gölgesinin sürekli hissedildiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Uganda’da adeta sürecin ‘istenmeyen çocuğu’ olarak ortaya çıkan Josph Kony ile mücadeleyi yeterli görüyor.

Görünmez Çocuklar Örgütü’nün çıkmazı
Öten yandan, Görünmez Çocuklar Örgütünün çalışmalarını deşifre etmek gibi bir misyonla hareket eden Görünür Çocuklar (Visible Children) adlı blog, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Görünmez Çocuklar Örgütünün, harcamalarının yüzde 32’sinin doğrudan hizmete ayrıldığını geriye kalan kısmın ise başka işler için kullanıldığına yer veriyor.

Blog, ayrıca toplanan paralarla Uganda Ordusu’na yardım edildiğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla Görünmez Çocuklar Örgütü, Uganda Ordusuna çocuk askerlere kurşun sıkması için yardımda bulunmuş oluyor.

Emperyalist ülkeler tarafından önce sömürge yapılan, daha sonra köleleştirilen, açlıkla, yoksullukla mücadele eden, küçük çocuklar tarafından kullanılabilecek silahların üretilerek satıldığı bir coğrafya olan Afrika, şimdi de bu acı geçmişin sonuçları üzerinden bir kez daha emperyalizmin kuşatmasına maruz kalıyor. Üstelik bu kez işin içinde petrol de var…

(soL – Haber Merkezi)