Belarus’tan Venezuela’ya askeri destek

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, ABD’nin kuşatmasına karşı askeri gücünü arttıran Venezuela’ya savunma sistemini güçlendirmesi için yardım edeceklerini söyledi.

Venezuela’yı ziyaret eden Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, yakın askeri işbirliği önerdiği Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez yönetiminin, yabancı tehditlerden endişe duymaması gerektiğini söyledi. Lukaşenko, dün Venezuela Meclisi’nde yaptığı konuşmada, ülkesinin Venezuela ile birleşik bir savunma sistemi kurma konusundaki deneyimini paylaşmayı ümit ettiğini ve Venezuela'nın savunma sistemini "kısa sürede" güçlendirmesine yardım edeceklerini vurguladı. Lukaşenko, ABD'yi kastederek bazı güçlü ülkelerin, “insan hakları, demokrasi ve özgürlük” konusunda vaaz vererek diğer uluslara "kendi iradelerini dayatmaya çalıştıklarını" söyledi ve "Bu tehdide birlikte karşı koyabiliriz" dedi.

Chavez, daha önce hava savunma sistemlerini güçlendirmek için Belarus'tan radar ve uçaksavar füzeleri almak istediklerini açıklamıştı. ABD’yi Venezuela’ya yönelik olası bir saldırıyı kışkırtmakla suçlayan Chavez, Belarus’la yakın ilişkilere sahip Rusya’yla da askeri işbirliğini geliştiriyor.
Lukaşenko’nun ziyareti sırasında, iki ülke arasında inşaat ve enerji alanlarında imzalanan anlaşmalar gözden geçirilirken, Venezuela’dan Belarus’a petrol ihraç edilmesini öngören bir anlaşmanın da yolda olduğu açıklandı. Chavez ve Lukaşenko, önceki gün de Venezuela’nın kuzeybatısındaki Aragua bölgesinde Belarus’un yardımıyla inşa edilen evleri ziyaret etti.
(soL - Dış Haberler)