AKP-IŞİD takasına Katar ve Haşimi mi aracılık etti?

IŞİD'in elindeki 46 rehinenin serbest bırakılmasının ardından çoğalan soru işaretlerine bir yenisi daha eklendi. Arap basını, rehinelerin serbest bırakılmasında Katar Emiri ile eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin aracılık ettiğini iddia etti.

(soL - Dış Haberler) Musul'daki Türk konsolosluğunda Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından 11 Haziran'da alıkonulduktan 101 gün sonra, Suriye'nin Tel Abyad kentinde Türkiye'ye teslim edilen 49 rehinenin neden ve nasıl serbest bırakıldığı hakkında soru işaretleri devam ediyor.

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin iddiasına göre, IŞİD'in elindeki rehineler konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Doha ziyaretinde Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad ile görüşmesinde gündeme geldi. İddiaya göre, Katar Emiri ile birlikte, Irak mahkemeleri tarafından ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra Türkiye'ye kaçan eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, rehine krizinde arabuluculuk yaptı. Rehinelerin karşılığında IŞİD'e, Türkiye'nin tutukladığı IŞİD mensubu Türklerin ve Suriyelilerin verildiği iddia edildi.

Haberde, Türkiye'nin ABD öncülüğünde kurulan "anti-IŞİD" koalisyona katılmama gerekçesi olarak 49 rehineyi gösterdiği, rehinelerin serbest kalmaıdan sonra bu pozisyonun değişip değişmeyeceği de soruldu. Ancak El Ahbar, Türkiye'nin özellikle Musul'daki Sünni aşiretlerle ve IŞİD'le dayanışma içinde olduğu ve bu nedenle pozisyonunun değişmeyeceğini vurguladı. Gazetenin sorduğu diğer soru ise, Katar Emiri ile Haşimi'nin neden şimdi arabuluculuğa soyunduğu.

Al Monitor'a yazan Metin Turcan ise, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 101 gün boyunca IŞİD'le yakın temasta bulunduğunu, askeri operasyon seçeneğinin Musul'daki Nakşibendi Tugayları ve Musul Aşiretler Konseyi'nin araya girmesiyle gündemden düştüğünü iddia etti.

Turcan'in MİT kaynaklarından aktardığına göre, ABD'nin son zamanlarda Musul'a yaptığı hava saldırıları, Musul, Felluce ve Tıkrit'teki IŞİD kontrolünü zayıflattı. Zayıflayan IŞİD'in yerine ise eski Irak Baas'ı subaylarının liderlik ettiği Nakşibendi Tugayları ve Musul Aşiretler Konseyi güçlenmeye başladı. Turcan'a göre, değişen güç dengeleri ve son iki örgütün rehinelerin serbest bırakılmasından yana olması, Türkiye-IŞİD anlaşmasını beraberinde getirdi.

Lübnan'dan yayın yapan Es-Sefir gazetesi ise, bugünkü haberinde, Nusra Cephesi'nin elinde bulunan Lübnan askerleri için Katar ve Türkiye'nin arabuluculuğa soyunduğunu, Türkiye'nin Lübnan'a "askeri operasyonları durdurma tavsiyesinde bulunduğunu" yazdı.