Obama Esad’a yüklendi, ‘Rusya ve İran’la birlikte çalışmaya hazırız’ dedi

Barack Obama BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik sert sözler etti. Obama, konuşmasında Suriye konusunda Rusya ve İran’la birlikte çalışmaya hazır olduklarını da söyledi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Barack Obama Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. ABD’nin askeri gücünden Güney Çin Denizi’ndeki gerilime, Ukrayna’dan Suriye’ye uzanan bir dizi gündeme değinen ABD Başkanı’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yüklenmesi ve Esad’ı “despot” olarak nitelemesi şaşırtmadı.

'EN GÜÇLÜ ORDU BİZİM' VURGUSU

Konuşmasına dünyada “vahşi terör şebekeleri”nin gençliği radikalleştirdiği vurgusuyla başlayan Obama, terörizmi yenmenin tek yolunun önde gelen güçlerin uluslararası hukukun dışına çıkmaları gerektiği fikrini reddettiğini söyledi.

Obama konuşmasında ABD’nin dünyanın en güçlü ordusuna sahip olmaya devam ettiğini satır arasında vurgulayarak devam etti. ABD Başkanı, “Ordumuz ne kadar güçlü olursa olsun, ekonomimiz ne kadar güçlü olursa olsun ABD’nin tek başına dünyanın sorunlarını çözemeyeceğinin farkındayız. ABD Irak’ta, yüz binlerce cesur askerin, trilyonlarca doların bile tek başına yabancı bir coğrafyaya istikrar getiremeyeceğini acı bir biçimde öğrendi. Ordumuzun dayatabileceği herhangi bir düzen, geçici bir düzen olacaktır.”

‘RUSYA’YI İZOLE ETMEK İSTEMİYORUZ’

Konuşmasında İran’la yapılan nükleer anlaşmasını savunan ve anlaşmanın dünyanın daha güvenli olmasını sağladığını söyleyen Obama, sözlerine Ukrayna’daki durumla devam etti. Obama, Rusya’nın Ukrayna’nın birlik ve egemenliğine tecavüz ettiğini savunduktan sonra, Rusya’nın “Kırım’ı ilhak etmesinin” sonuçları olacağını söyledi.

ABD’nin Rusya’yla Soğuk Savaş’a dönmek niyetinde olmadığını söyleyen Obama, “Rusya’nın eylemleri Ukrayna’yı Batı’ya daha da yaklaştırdı” diye konuştu. Obama, “Biz Rusya’yı izole etmek istemiyoruz. Biz, güçlü ve bizimle çalışmaya yatırım yapan bir Rusya istiyoruz” dedi.

‘SURİYE’DE ASKERİ GÜÇ GEREKLİ AMA YETERLİ DEĞİL’

Obama, Suriye’de çözüm için askeri gücün “gerekli olduğunu ama yeterli olmadığını” söyledikten sonra, ABD’nin Rusya ve İran da dahil bütün ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Obama şöyle devam etti:         

Savaş öncesinin statükosuna dönüş söz konusu olamaz. Bütün bunların nasıl başladığını hatırlayalım. Esad barışçıl gösterilere baskıyı ve cinayetleri artırarak yanıt verdi ve bunun üzerine mevcut çatışma ortamını yarattı.

Esad ve müttefikleri, kimyasal silahlarla ve bombalarla saldırıya uğrayan halkı pasifize edemez.

Gerçekçilik, ödün vermek gerektiğini söylüyor. Ancak gerçekçilik aynı zamanda Esad’dan başka bir lidere geçişin gerekli olduğunu da söylüyor.