Halep'te 'muhalifler' mutsuz: Türkler artık yoklar

Türkiye'deki darbe girişiminin ardından, Suriye'deki "muhalifler", Türkiye'nin önceden sürekli "muhalif" komutanlarla toplantılar yaptıklarını ancak şu anda yok olduklarını ileri sürüyorlar.

Dış Haberler

15 Temmuz darbe girişiminin ardından genellikle İncirlik Üssü ve IŞİD karşıtı operasyonlara odaklanılırken, Suriye'deki silahlı gruplar açısından da pek olumlu bir tablonun olmadığı görülüyor.

Financial Times'tan (FT) Erika Solomon ile Geoff Dyer'in haberine göre, bir bölge güvenlik yetkilisi, İncirlik Üssü'ndeki geçici kapatma nedeniyle, "YPG'nin hava kuvvetlerinden mahrum kaldığını" söyledi.

Ancak daha önemlisi, Halep'te Suriye ordusu ve müttefiklerinin taarruzu ile karşı karşıya bulunan silahlı grupların durumu.

ABD destekli bir grubun lideri, "Normalde Türkler çokça denetler, komutanlarla görüşür ve herkesin kendi işini yapmasını ve plana sadık kalmasını sağlardı. Türkler bu durumu kontrol altına alabilirlerdi, fakat şimdi ortada yoklar" dedi.

Bir başka Suriyeli silahlı çete lideri ise, ABD-Türkiye ilişkilerinin daha da gerilmesi durumunda, daha önce görmedikleri bir kaos dönemine girebileceklerini söyledi.

Lider, aynı zamanda ABD ve Türkiye'nin, Suriye'deki "vekilleri"ni birbirlerine karşı kullanmasından korktuğunu da sözlerine ekledi.

Haberde, özellikle Esad'ın Türkiye'nin kendi iç gündemlerine gömülmüş olmasından dolayı bölgesel konularla ilgilenmekte zorlanacağını ve bu sayede savaşı bitirmek için bir hamle yapılabileceğini düşündüğü iddia ediliyor.