Esad: ‘IŞİD ABD gözetiminde yaratıldı’

Dün bir Fransız kanalına konuk olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD’in 2006’da ABD gözetimi altında Irak’ta yaratıldığını söyledi.

Dış Haberler

Beşar Esad dün akşam France 2 televizyonuna konuk oldu. Ülkedeki durum ve çözüm yolları hakkında önemli açıklamalar yapan Esad, IŞİD’in 2006 yılında ABD’nin gözetimi altında yaratıldığını da söyledi.

‘KAOS BULAŞICIDIR’

Esad’ın, kendisini “teröristlere karşı bir kalkan” gibi göstermek üzere IŞİD’in ortaya çıkışına yardımcı olup olmadığını soran muhabire cevabı şu oldu:

IŞİD 2006’da Irak’ta Amerikan gözetimi altında yaratıldı. Ben Irak’ı kontrol etmiyordum. Amerikalılar ediyordu ve IŞİD de Suriye’ye Irak’tan geldi; çünkü kaos bulaşıcıdır. Kaos Suriye’ye sıçradığında IŞİD Suriye’ye geldi. Onlardan önce yine El Kaide olan Nusra Cephesi gelmişti, daha önce de Müslüman Kardeşler... Hepsi de daha sonra gelen IŞİD’le aynı tabanı temsil ediyorlar.

‘IŞİD’İ SİZİN DEVLETİNİZ DESTEKLEDİ’

Fransız yönetimini de sert bir şekilde eleştiren Beşar Esad, Fransız hükümetinin “ılımlı muhalif diye adlandırdığı cihatçıları desteklediğini” söyledi. Esad, “Şimdi destek gören, Batı’nın verdiği silahlara sahip olan insanlar IŞİD’e dönüştü; sizin devletiniz ve başka Batılı devletler tarafından desteklendiler” diye devam etti.

‘KOALİSYON SALDIRILARI CİDDİ DEĞİL’

ABD’nin oluşturduğu IŞİD koalisyonunun etkisiz olduğunu, göstermelik saldırılar düzenlediğini yineleyen Beşar Esad, Suriye ordusunun teröristlere karşı altmış ülkenin oluşturduğu koalisyonun düzenlediğinin on katı operasyon düzenlediğini söyledi ve “Bunu ciddiye almak mümkün mü” diye sordu.

Esad sözlerini, “Diğer kanıt ise IŞİD’in Suriye’ye, Irak’a, Libya’ya ve bölgenin bütününe yayılmış olması. O halde koalisyonun etkili olduğunu nasıl söyleyebiliriz? Ciddi değiller, bu nedenle bölgede hiç kimseye bir yardımları dokunmuyor” diye sürdürdü.

Suriye Devlet Başkanı, bir yandan teröristlere destek verirken terörizme karşı koalisyon kurulamayacağının altını çizdi. Esad “ılımlı muhalif” diye bir şeyin olmadığını yineleyerek, “Ilımlı muhalifleri silahlandıracaklarını söylediler. Bana onların ne olduğunu, nerede olduklarını söyleyebilir misiniz? Biz böyle bir şey görmüyoruz” diye konuştu.