Brexit için 'son şans': Avrupa Birliği'nden ayrılma yolunda süre doluyor

İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile geleceğine ilişkin yarın toplanacak Avrupa Konseyi'nden çıkacak sonuç bekleniyor. Uzlaşıya varılamaması durumunda sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir olası bir takvim hazırlandı. Tarafların Mart 2019 tarihine dek anlaşamaması durumunda Brexit kararı aynen yürürlüğe girecek; İngiltere AB'den resmen çıkmış olacak.

Dış Haberler

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma koşullarını belirleyecek Brexit anlaşmasında henüz bir uzlaşı sağlananmışken, “son şans” olarak yarın Brüksel’de toplanacak Avrupa Konseyi’ne işaret ediliyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 85’inin hazır olduğu belirtilen anlaşmada uzlaşılamayan son noktanın İrlanda sınırının geleceği olduğu öne sürülüyor.

İngiltere merkezli The Independent gazetesi ise anlaşmanın bu hafta sağlanamaması durumunda müzakerelerin nasıl sürdürüleceğine ilişkin olası bir “takvim” hazırladı. İngiltere'nin iki yıl süren Brexit müzakerelerinin şu şekilde devam etmesi bekleniyor:

17-18 EKİM 2018-SON ŞANS

AB liderlerinin “kader anı” olarak nitelediği Brüksel'deki Avrupa Konseyi toplantısında anlaşmanın temel olarak tamamlanması bekleniyor. Eğer taraflar fikir birliğine varabilirse 27 ülkenin liderleri ortak bir açıklama yaparak, sürecin nasıl ilerleyeceğini duyuracak.

18 KASIM 2018-SON ŞANSIN ZİRVESİ

AB ülkeleri, Ekim ayında bir anlaşmanın mümkün görülmesi ancak nihai hale getirilmemesi halinde Kasım ayında, sürecin neticelendirilmesi için özel bir zirve düzenleyeceklerini söylediler.

13 ARALIK 2018-EN SON ŞANS

Avrupa Konseyi'nin başka bir toplantısı ise Aralık ayı için planlandı. Bu tarihe kadar planlanan takvimde yol alınamaması durumunda 13 Aralık, anlaşma için “en son ihtimal” olarak görülüyor. Ancak bu seçeneğin AB’yi “tatmin etmeyeceği” belirtiliyor.

AVAM KAMARASI OYLAMASI

İngiltere için bir diğer ihtimal ise Avam Kamarası’nın Brexit anlaşmasına ilişkin nihai oylaması olacak. Tam olarak tahmin edilememekle birlikte İngiltere parlamentosunun Avam Kamarası’nın Aralık ve Şubat ayları arasında biliniyor.

21 Ocak 2019-KARAR GÜNÜ

İngiltere yasaları uyarınca anlaşmanın parlamentoya sunulacağı son tarih 21 Ocak. AB’den nasıl ayrılınacağına ilişkin anlaşma 21 Ocak'ta milletvekillerine sunulmazsa, yola nasıl devam edileceğine dair bir oylama yapılacak. İkinci bir referandum, uzlaşı için yeni bir teklif veya diğer ihtimallere burada karar verilecek.

Avrupa Parlamentosu’nun da Brexit anlaşması için bir oylama hakkı bulunuyor. Önceden belirlenmiş olmasa da oylama için mümkün olabilecek son tarih 11-14 Mart  olarak tahmin ediliyor.

21 MART 2019-İNGİLTERE İÇİN VEDA GÜNÜ

İngiltere'nin katılacağı son Avrupa Konseyi toplantısı 21-22 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. İngiltere’nin Birlik’ten ayrılmasına bir hafta kala yapılacak toplantı, bir şeyler yapmak için fazla zaman olamayacağı için büyük olasılıkla bir veda olacak.

29 MART 2019-BREXİT GÜNÜ

İngiltere, Theresa May'in AB antlaşmasının 50. maddesi uyarınca ülkeyi çıkış kapısına götürdüğü ikinci yılın sonunda resmi olarak Avrupa Birliği'nden ayrılacak.

"Sert çıkış" olarak adlandırılan bu seçenek sonrasında Birleşik Krallık'ın AB kurallarını hiçbir şey değişmemiş gibi takip etmeye devam edeceği 21 aylık bir geçiş dönemi de bulunuyor. Fakat 2020 yılı sonunda biten bu süreç ile İngiltere kendi başına kalacak.