ÜKD ODTÜ Konseyi'nden açıklama: AKP canımıza, üniversitemize kastediyor

Üniversite Konseyleri Derneği ODTÜ Konseyi, dün ODTÜ’de yaşanan polis saldırısına ilişkin bir basın açıklaması yayınlarak, “AKP canımıza, üniversitemize kastediyor” dedi.

ODTÜ’de Başbakan’ın gelişini protesto eden öğrencilere 2 binden fazla polisle saldırılmasına ilişkin bir açıklama yapan Üniversite Konseyleri Derneği yaşanan duruma tepki gösterdi.

Üniversite Konseyleri Derneği ODTÜ Konseyi’nin konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“AKP Canımıza, Üniversitemize Kastediyor!

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Göktürk-2 uydusunun fırlatılma töreni nedeniyle ODTÜ'ye geldi iki yıl önce bir Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısına geldiği gibi. Ancak bu kez gelişi çok daha şiddetliydi: iki binden fazla polis, TOMA’lar, gaz ve ses bombaları koruması altında.

Henüz Başbakan ODTÜ kampüsüne ulaşmadan, ODTÜ'de AKP şiddeti yaşanmaya başlamıştı bile. Saat 15.30 civarında Fizik Bölümü önünde toplanan ODTÜ öğrencileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı okullarında istemedikleri yönündeki demokratik taleplerini dile getirmek amacıyla ODTÜ Kampüsü içindeki TÜBİTAK-UZAY kurumuna yakın bir yere yürümek istediler. Makine Mühendisliği Bölümü ile TÜBİTAK-UZAY arasında TOMA araçlarıyla barikat kuran polisler öğrencilere hiçbir sözlü uyarıda bulunmadan gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

ODTÜ’lüler, bugüne kadar defalarca gördüğümüz şiddeti çok daha büyük bir yoğunlukta yaşadılar. Kampüsteki insanların can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde kullanılan gaz bombaları nedeniyle binalar içine girilemez hale geldi. Gaz bombası atılan binalar yanma tehlikesi atlattılar, ağaçlar yandı, insanlar etkilendi. Öğrencilere karşı ses bombası kullanıldı. Birçok öğrenci ciddi şekilde yaralandı, hastaneye kaldırıldı.

Tüm öğrencilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Ve soruyoruz: ODTÜ'yü savaş alanına çevirmekteki amaç nedir? AKP'yi veya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek suç mudur? Tayyip Erdoğan ODTÜ'ye gerçekten Göktürk-2 uydusunun fırlatma töreni için mi gelmiştir, yoksa her turlu demokratik protestoyu gittikce artan siddetle baskilamaya mı? Polisin insanların canına kastedercesine müdahalesiyle kim kimden korunmuş olmaktadır?

Öğrencileri, emekçileri, doğası ve tesisleriyle tüm ODTÜ'nün gördüğü zararın sorumlusu AKP'dir, Başbakan Tayyip Erdoğan'dır. ODTÜ, tarihinde bu tür müdahaleleri pek çok kez görmüş, her seferinde gereken yanıt ODTÜ’lü öğrenciler ve emekçiler tarafından verilmiştir. Tayyip Erdoğan da farklı bir sonuç beklememelidir.

ODTÜ’lü öğrenciler ülkemizin önemli bilim kurumlarını bir bir çürüten, bu kurumların oluşturduğu birikimi siyasi ranta tahvil etmeye çalışan, gençliği bir yandan gerici örgütlenmesiyle, bir yandan zor aygıtlarıyla baskı altına almaya uğraşan bir iktidara karşı haklı bir protestoda bulunmuşlardır.

ODTÜ'nün de, ülkemizin de yarını, AKP'ye boyun eğmeyen gençliğin ellerinde şekillenecektir.