İlhan Cihaner: Sorumlu AKP iktidarıdır

İlhan Cihaner dün Şırnak'ta 35 köylünün öldürülmesiyle ilgili konuştu. Cihaner, "Sorumluluk siyasidir. İlgili bakanlarındır. İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, hatta Başbakanın, azıcık demokratik kültürleri, azıcık vicdanları varsa derhal istifa etmeleri gerekir" dedi

CHP milletvekili ve Sosyalistlerin Meclisi üyesi İlhan Cihaner, dün gece Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 35 köylünün öldürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bunu iktidarın terörle mücadele altında yaptığı yanlışlara bağlayabiliriz
Yaşanan saldırıda ölenlerin büyük çoğunluğunun çocuk olduğunu belirten Cihaner, "Bunu iktidarın terörle mücadele altında yaptığı yanlışlara bağlayabiliriz ancak birkaç ay öncesinden bir furya başlamıştı. Askerin aldığı görüntülerde, sivil terörist ayırımı yapamadığı için müdahale etmemesini kasıtlı bir olay olarak değerlendirip, o dönemdeki görevliler adeta medyatik bir lince tabi tutulmuştu. Oysa demokratik bir hukuk devletinde böyle bir şüphe varsa, ateş edilmez" dedi.

Başbakan, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı istifa etsin
Yaklaşık iki hafta önce Mardin'de iki köylünün yine terörist zannedilerek öldürüldüğünü belirten İlhan Cihaner, şunları söyledi, "Bunu askerin içine düştüğü psikolojiyle de anlayabiliriz. Yeni terörle mücadele konsepti adı altında yapılan yanlışlara bağlayabiliriz. Sorumluluk siyasidir. İlgili bakanlarındır. İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, hatta Başbakanın, azıcık demokratik kültürleri, azıcık vicdanları varsa derhal istifa etmeleri gerekir. Çünkü söz konusu olan 50'ye yakın yurttaşımızdır. Kaçakçı olmaları hiç bir şeyi değiştirmez. Ölenler çocuk. 10 yıldır iktidardasınız, kaçakçılıksa neden engelleyemiyorsunuz? Terörse niye bitiremediniz. Terörün silahlı olanıyla müzakere edip, sivilleri öldürerek bu işin çözülemeyeceği çok açık"

İlhan Cihaner: Bülent Arınç Kürtler hak ettiğini alacaklar demişti...
Her alanda olduğu gibi, bu alanda da AKP politikalarının iflas ettiğini söyleyen İlhan Cihaner, "Orada kaçakçı olmaları hiçbir şeyi değiştirmez. Başbakan Yardımcısının mecliste 'Kürtlerin hakkı neyse verilecek' diye yaptığı o konuşmanın ardından, demek ki Kürtlerin hakkı bombaymış diye insanın düşünesi geliyor" dedi.

Basının bu hali Başbakan'ın medya patronlarıyla yaptığı toplantının sonucudur
Demokratik bir toplumun olmazsa olmazının basın özgürlüğü olduğunu belirten İlhan Cihaner, "Bu olay gece saat 03.00 sıralarında oldu. Yabancı ajanslar o saatlerde bunu haber vermeye başladı. Ancak, bir saat öncesine kadar yaygın medyanın hiç birisinin web sitesinde bu olayla ilgili olarak bir bilgisi yoktu. Sadece bir gazetenin internet sitesinde iddia olarak yer aldı. Şu an gelinen noktada, bomba düştü gibi ya da hâla cesetlerin fotoğrafları olduğu gibi, iddia ediliyor gibi bir takım karartıcı haberler var. Bu da başbakanın yaklaşık 1 ay önce medya patronları ve genel yayın yönetmenleri ile yaptığı toplantının sonucunda olmuştur" dedi.

Başbakan ile yapılan toplantıdan sonra ajans yöneticilerinin ortak bir deklarasyon yayınlayarak, hükümetin terörle mücadeledeki politikasını yıpratmamak için uygun yayın politikası izleyeceklerini ilan ettiklerini belirten Cihaner, "Demek ki bu yayın politikasında amaçlanan katliamların, bu tarz hataların örtbas edilmesi, bunların yumuşatılarak verilmesi. Medyası özgür olmayan bir ülkede, hiç bir politika başarıya ulaşamaz. Şimdi bu sürecin entegre süreci olduğunu söyleyen bakan, artık bakan demeye de ne kadar hakkımız var bilemiyorum, gaf üstüne gaf yapan İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, ne kadar sorumlu varsa hemen o koltuğu terk etmesi gerekiyor. Bu çok açık" dedi.

(soL - Haber Merkezi)