"Din dersi 1. sınıfta başlasın"

MEB'in düzenlediği çalıştayda din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 1. sınıftan itibaren başlatılması önerildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilk ve ortaöğretim okullarında kullanılacak ders çizelgelerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda, çarpıcı bir öneri benimsendi. Çalıştay, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 1. sınıftan itibaren başlamasını ve haftada iki saat olmasını önerdi.

Halihazırda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilköğretim 4. sınıfta başlıyor. Çalıştay raporunda, 1. sınıftan itibaren yabancı dil dersinin başlaması da öngörüldü.

Öneri Çubukçu'nun önüne gelecek
Milliyet'in haberine göre hazırlanan çalıştay raporunun, halihazırda Talim ve Terbiye Kurulu’ca değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtilirken, raporun Bakan Nimet Çubukçu’ya gelecek hafta sunulacağı öğrenildi.

Raporda ayrıca, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 1’den 2 saate çıkarılması ve üniversiteye giriş sınavında aynı dersten soruların bulunmasının da önerildiği belirtiliyor.

Çalıştay sonuç raporunda yer verilen bazı öneriler şunlar:

- Yabancı dil, ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarda seçmeli ders olarak verilebilir.

- İlköğretimde müzik, görsel sanatlar dersleri notla değerlendirilmeli.

- Birleştirilmiş sınıf uygulamasının yapıldığı ilköğretim okulları için, ayrı ders öğretmen ve çalışma kitabı hazırlanmalı.

- Ortaöğretim kurumlarındaki alan tasnifi uygulaması yerine, ders seçme sistemine geçiş imkânları araştırılmalı.

- Anayasa ve yasaların amir hükmü gereğince, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilköğretim 1. sınıftan itibaren başlamalı ve haftada iki saat olmalı.

- 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada birer saat okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri ikişer saate çıkarılmalı. Bu önerinin gerekçesinde, “Bir saatlik ders süresi içerisinde müfredatın tamamı işlenemiyor. Mevcut ders süresi, nitelikli ölçme ve değerlendirme yapılmasına imkân vermiyor. Gelişmiş ülkelerde din dersleri en az haftada ikişer saat olarak okutuluyor. DKAB öğretim programına (Alevilik, Bektaşilik gibi) güncel konuların ilave edilmesi ders saatinin artırılmasını zorunlu kılıyor” denildi.

- Anayasal zorunluluk olarak okutulan dersin hedeflenen amacına ulaşabilmesi ve öğrencilerin motivasyonlarının sağlanabilmesi için üniversiteye giriş sınavında soruya yer verilmeli.

(soL-Haber Merkezi)