"ABD buyuruyor onlar yapıyor"

Hükümetin "Kürt açılımı" ile ilgili aydınlarla yaptığımız söyleşilerimize Ataol Behramoğlu ile devam ediyoruz.

AKP hükümetinin şu ana kadarki icraatları, niteliği göz önünde bulundurularak nasıl bir Kürt açılımı öngörülebilir? Açılım hakkındaki genel görüşleriniz nelerdir? "Kürt sorunu" gerçekte hangi temel ilkeler etrafında çözülebilir sizce? Çözüm için nasıl bir inisiyatif geliştirilmelidir?

Öncelikle, AKP’den ülke yararına herhangi bir şey beklemenin bağışlanamaz bir gaflet (aymazlık) olduğu konusunda en ufak bir kuşkum olmadığını belirteyim. Bu partinin biricik hedefi Türkiye’de İran benzeri İslamî bir rejim kurmaktır. Yaptıkları her şey buna endekslidir. AKP’nin Kürt sorununu çözmek gibi bir sorunu da olamaz. ABD buyuruyor, onlar da buyruğu yerine getirmek için gayret gösteriyor ya da gösteriyormuş gibi yapıyorlar.

“Kürt sorunu” diye adlandırılan soruna gelince… Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da ülkemizde büyük bir bilgisizlik hüküm sürmektedir. Bu bilgisizlik, her kesim için geçerli.

Türkiye bir etnisiteler sentezidir. Bana sorarsanız, Türkiye’de kendini Türk olarak görenlerin Kürt olarak görenlerle etnik yakınlığı, bu insanların Orta Asya Türkik toplumlarıyla etnik yakınlığından daha fazladır. Çünkü bin yıldır Anadolu’da Türkler ve Kürtler bir arada yaşıyor. Ve bu süreç devam etmektedir…

Ülkenin ekonomik bakımdan geliştiği ölçüde bu kaynaşma daha da hızlanıp yoğunlaşacaktır. Kendilerini Türk olarak görenlerle Kürt olarak görenleri, Anadolu gerçekliğinde bir neşter darbesiyle birbirinden ayıramazsınız. Böyle bir darbe ülkeyi bölmekle de kalmaz, yüksekçe bir yerden beton bir zemine atılmış porselen vazo gibi bin parçaya böler. Bir daha da parçaları bir araya getiremezsiniz. Bana göre Anadolu (Türkiye) gerçekliği budur.

Ülkeyi oluşturan farklı toplumsal, etnik vb. kesimlerin ortak bir ulusal kültüre sahip oldukları da bence kesin bir olgudur. Türkiye uluslaşmış bir ülkedir. Başka bir deyişle, aşiretler toplamı değildir.

Peki, sorun nerede? Sorun bence, Güney Doğu Anadolu’da feodal sistemin çözülmemiş olmasında, bölgeler arasındaki ekonomik eşitsizlikte, Güneydoğu Anadolu köylüsünün ulusal kültüre dahil edilemeyişinde, Kürt etnik kökenli intelijensiyanın kimlik sorunsalında, buna benzer ve aslında hepsi de çok fazla güçlük çekilmeksizin çözülebilecek sorunlardadır.
Bir de emperyalizmin sürekli olarak kışkırtıcı, uzaktan kumandayla yönlendirici rolünü unutmamak gerekir.

Türkiye’de, ülkenin bütün sorunları gibi bu sorunu da çözümleyebilecek güç, yurtsever, aydınlanmacı ve solcu bir güç birliğidir.

-------
Yarın Mustafa Ziya Ülkenciler