"ABD bu ülkede menfaatsiz iş yapmaz"

Hükümetin “Kürt açılımı” ile ilgili sorularımızı bu kez Moğollar müzik grubunun kurucularından Cahit Berkay'a yönelttik.

Son günlerde bazı sanatçıların “destekliyorum” açıklamalarıyla da sıklıkla gündeme gelen hükümetin “Kürt açılımı” konusundaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyorduk...

Son günlerde herkeste, siyasi muhalefette de, halkın içerisinde de bu açılımın ne anlama geldiği konusunda bir merak var ve ben de bu merak edenlerden bir tanesiyim. Gayet tabii ki bu açılımın o beklentiye cevap vereceği de şüpheli. Ortada büyük bir belirsizlik var. Hem olumlu bir şeyler olmasını bekliyorum, hem de olacak gibi de gözükmüyor. Ortada bir şey olmadıktan sonra yorum yapmak hakikaten zor.

AKP hükümetinin 7 yıllık iktidar deneyimi bu konuda bize bir fikir vermiyor mudur sizce? Diğer yandan bu konuda hükümete koşulsuz destek verdiğini açıklayan aydınlar da var.

Kürt halkının bir beklentisi var tabii. Buna cevap verebilecek mi? Hükümetin de eli ne kadar serbest? Muhalefetin ortaya koyduğu bir direnç var, beklentiler var. Bu açıdan yorum yapmak gerçekten zor. Keşke böyle bir şey olabilse. İnsanlarımızın bu topraklarda, dostça, kardeşçe barış içinde yaşayabileceği bir platform oluşsa. Onu oluşturacak bir iletişimler silsilesi olsa.

Bu açılımın ABD tarafından planlandığı söyleniyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biraz acı bir laf olacak ama, ABD'nin direktifleri dışında bir şey olmuyor bu ülkede. ABD'nin bir planı vardır, onu uyguluyorlardır. Özgün, bizim siyasetçilerin geliştirdikleri ve uygulamaya soktukları bir açılım planı olduğunu pek sanmıyorum. Mutlaka ve mutlaka dışarıdan bir takım yönlendirmeler vardır.

“Kürt sorunu”nun çözümü hakkında sizin görüşünüz nedir, bu konuyu hangi temel ilkeler etrafında çözmek gerekir sizce?

Ben, 1960'lı yıllardan, gözümüzü açtığımız andan beri, dünyaya bakışımızda, doğudaki olumsuz tablonun bir sol görüş penceresinden çözülebileceğini düşünüyorum. Bunun altında tamamıyla ekonomik nedenler, orada ağalık sistemi olması, orada sağlık sistemi, ulaşım sistemi, eğitim sisteminin neredeyse hiç olmaması, bunların o tarafta hemen hemen hiç uygulanmaması yatıyor. Bu eksikliklerin oluşturduğu bir tablodur bu. Bugün mesela yığın doğuya, okulu, yolu, hastaneleri, iş alanlarını ama iş işten geçti. Ama ben, oradaki silahlı çatışmaları durduracak, barışı sağlayacak gelişmelerin hepsini desteklerim. Oradaki insanların da insanca yaşamaya hakkı var.

Peki çözümün inisiyatifinin kimden geldiği önemsiz mi?
Basitçe, bu topraklarda yaşan bir insan gözüyle baktığınız zaman bir kere bu sorunu yaşayanların bunu kendi aralarında çözmeleri gerekiyor. Dışarıdan müdahalenin mutlaka kendi menfaatleri ve beklentisi vardır. O zaman bu sağlıklı bir çözümü getirmez. ABD'nin bir yönlendirmesi var ise bunu Kürtlerin, Türklerin kaşının gözünün hatırına bir iş yaptığını sanmam. ABD'nin mutlaka bir menfaati vardır ve o yönde yapılıyorsa bu iş gene bir yerde bir gün çatlar, yürümez. Buna dair akil insanlar, samimi bir şekilde, art niyetsiz çözüm yolları koyarlarsa çözüme ulaşılabilir diye düşünüyorum.

-----
Yarın Sabahat Akkiraz