RTÜK’ün Alevi fıkrası cezasına katılmıyorum

RTÜK, TRT’ye ceza kesmiş.

Gerekçe, Mustafa Topaloğlu adlı şarkıcının, TRT Müzik kanalındaki bir programda anlattığı fıkranın, “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” maddesine uymaması.

Neymiş şu fıkra diye merak ettim, baktım. Fıkra şöyle:

“Temel ile İdris Alevi olma kararı almış. Bir Dede bulmuşlar. Ona danışmaya gitmişler. Önce Temel içeri girmiş. Dede, Temel’e sormuş: Hazreti Hüseyin’i Kerbela’da kim öldürdü? Temel ‘Bilmiyorum’ deyince Dede, ‘Hazreti Hasan’ı kim öldürdü?’ diye sormuş. Temel yine ‘Bilmiyorum’ demiş. Temel dışarı çıkınca İdris’e ‘İki adam ölmüş cinayeti bize yıkmaya çalışıyorlar’ demiş.”

Mizah zor meseledir. Alevilerin bu fıkrayı duyunca nasıl hissettikleri daha önemlidir.

Fakat bana kalırsa bu fıkraya ceza verilmesi saçmalık.

Birincisi, fıkra Alevilerden ziyade Lazlarla dalga geçiyor, her Laz fıkrası gibi. Öte yandan, herhangi bir görüş veya etnik gruba atıfta bulunan tüm şakaların “sakıncalı” ilan edilmesi, “siyaseten doğru” konuşunca her şeyin düzeleceğini sanan liberaller açısından pek yerinde bulunabilir ama, bana kalırsa, aynı coğrafyayı paylaşan insanların birbirleriyle ilgili bu tür şakaları, çoğunlukla bir ayrılıktan ziyade ortaklığa işaret ediyor. (İstisnalar bir yana elbette.)

İkincisiyse, madem RTÜK o maddeye uygun cezalar vermek istiyor, böyle fıkraları tartışacağına, Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarını yayımlayanlara kessin cezayı.

Asıl Alevi düşmanlığı orada.