‘Muhafazakar sanat’ onları bile tatmin etmiyor

İki sene önce baya bir fırtına koparmışlardı şu “muhafazakar sanat” meselesinde. Abdullah Gül’ün danışmanı Mustafa İsen açmıştı konuyu, “her alanda tahakküm kuruyoruz ama sanat alanında kuramıyoruz” minvalinde konuşarak.

Ve fakat, olmuyor. Olduramıyorlar.

Çünkü, başka şeylerin yanında, sanattan da anlamıyorlar.

Ümraniye Belediyesi, “İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı” düzenlemiş.

Zaman gazetesinden Ahmet Turan Alkan bile, hani kibar davranmış ama, muhafazakarların Çalıştay’ı haberleştirme şekliyle dilinin elverdiğinde dalga geçmiş.

“Haberi yazan muhabir (veya editör) arkadaşımızın bir cümlesini ele alıyorum diyor ki: ‘Bilim adamları, İslam eserleri üzerindeki çeşitliliğin ne Rönesans, ne de modern Avrupa mimarisiyle kıyaslanamayacak düzeyde estetik olduğu görüşünde birleşti.’ Böyle hükümlere bayılırız değil mi?”

“Çalıştay’da incelenen ve örneklendirilen yapılar ‘Geometrik olarak muhteşem’ olarak nitelendirilmiş haberde. ‘Geometrik olarak muhteşem’ sözünün kifayetsizliği dikkatinizi çekti mi?”

“Danimarkalı Prof. Dr. Emil Makovicky’nin tesbitine göre pek çoğumuzun Nazi buluşu zannettiği Gamalı haç figürü, aslında Asya, Türk-Altay menşeli bir şekil imiş. İyi de bununla övünmemiz mi gerekecek şimdi?”

Şöyle bağlıyor Zaman yazarı: “Yukarıdaki övgüleri ciddiye alırsak, dünyanın bütün tavuklarını mimarlık dehâsı saymamız gerekebilir, çünkü yumurta hakikaten hayranlık verici tasarımıyla gerçek bir mimarlık eseridir.”

“Muhafazakar sanat” yaratmakla uğraşmayın...

Çünkü sizde, İslam sanatını değerlendirecek kapasite bile yok.