Eldeki belge

Erdoğan çıktı, “Mısır’daki darbenin arkasında İsrail var, belgesi elimizde” dedi.
Belgesi ellerindeymiş...
“Darbenin belgesi olur mu” demeyin, olur. Örneğin, daha iki gün önce CIA’in, 1953’te İran’da Başbakan Muhammed Musaddık’ı deviren ve ülkenin başına kendi kuklası Rıza Şah’ı getiren darbeyi desteklediğinin belgeleri ortaya çıktı.
Belge, 1970’li yılların ortasında, CIA’in kendi tarihini ve operasyonlarını anlattığı bir teşkilat için özet metni. Metinde İran’da yaşananlar anlatılırken, darbedeki CIA rolü de ayrıntılarıyla betimleniyor. Operasyona verilen isim, TPAJAX’mış.
Meraklısı, bu belgeyi alıp, ABD’nin darbeyi hangi taktiklerle desteklediğini görebilir.
Şimdilik bizi ilgilendiren şu: Belge dediğin, böyle olur!
Bizimkilerin de “belgesi ellerindeymiş”... Belge dedikleri, bir önceki akşam, A Haber denilen kanalda gösterilen bir video. Emperyalizmin şahin “entelektüreli”, Fransız savaş çığırtkanı Bernard Henri-Lévy “Mısır’da seçimleri Müslüman Kardeşler kazanırsa ordu müdahalesini desteklerim” diyor, yanında oturan İsrailli bakan Tzipi Livni de kafa sallıyor.
Böyle belge mi olur!
Aynı Henri-Lévy’nin Libya savaşını, Suriye savaşını desteklediği, hatta Türkiye’nin rolünü övdüğü konuşmaları var. Bu adam bir paneldeki cümlesiyle darbe tezgahlamaya muktedirse, Türkiye’yi de Libya ve Suriye’de parmağında oynatmış demektir.
İsrail darbeyi desteklemiyor mu? Destekliyor. ABD de destekliyor – ki Erdoğan ona laf söylemeye cüret edemiyor.
Ama “belge” falan, komik oluyorsunuz. Sonra İsrail size “yav he he” der geçer, kalakalırsınız.