Fehmi Koru’nun kardeşi… Ama liyakat sahibi…

Dışişleri Bakanlığı’nda bakan yardımcılığı görevine Büyükelçi Naci Koru atandı. Koru, 1981’den beri Dışişleri Bakanlığı’nda görevliymiş. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni, ardından Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirmiş. ABD, Suudi Arabistan, Almanya, Avusturya ve İtalya’da, ayrıca BM Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Daimi Temsilciliği’nde diplomatik görevlerde bulunmuş. Son olarak da Türkiye’nin Riyad Büyükelçisiymiş. Aynı zamanda da Fehmi Koru’nun kardeşi…

Anlaşıldı… Naci Bey’in liyakatiyle ilgili bir sorun yok. Yani öyle kestirmeden “vay, Fehmi Koru’nun kardeşini bakan yardımcılığına atadılar” diye yaygara koparmaya, "kadro" diye yafta yapıştırmaya kalkışırsanız, işte önünüzde Naci Bey’in kapı gibi özgeçmişi duruyor. 1981’den beri ülke ülke gezmiş, hizmet vermiş, üç yabancı dil konuşurmuş…

Yalnız yaygarayı kim koparıyor, orası pek belli değil. Naci Bey atanır atanmaz özgeçmiş bilgilerini tefrika edenler olmasın?

Allah için, Zaman insaflı davranmış ve ağırbaşlı bir haberle vermiş mevzuyu. “Hariciyenin ilk bakan yardımcısı teknolojiye yakından ilgisiyle biliniyor” diye girmiş konuya, okuduğu okulları, görev yaptığı makamları sıralamış, bitirmiş.

Ama ucu vesayet sahiplerine, “darbecilere” vesaire dokunan haberlerinde en ince ayrıntıyı bile atlamayan, hatta incesini bulamadığında incelten Zaman’ın bu kalınlığına pek anlam veremiyoruz. Adamın bir teknoloji merakı var, ama o nedir bilemiyoruz. Kardeşi Fehmi bilgisayarda sadece Word kullanmasını becerir, bir kendi adıyla, bir müstear isimle köşe yazıları döktürürken Naci Bey bilgisayarın içini mi açmış, ne yapmış? Zaman böyle ucu açık, ayrıntısız sözlere yer vermezdi normalde, bu da nerede çıktı diye düşünüyoruz ister istemez.

Ama artık basında bir işbölümü var, onu bir an unutmuşuz. “Yandaş basın” laflarını falan artık bir kenara bırakmak gerek. Bitti… Artık “uyumlu basın” var. Hem İkinci Cumhuriyet’le hem de kendi içinde uyumlu. İşbölümüyle çalışıyor ve yeni düzenin ağır topu Zaman’a iş bırakmıyorlar. O da “teknolojiye meraklı” deyip geçiyor.

Hürriyet’i açıp baktığımızda öğreniyoruz o merakın ne olduğunu. Aynen şöyleymiş: “Koru, Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye büyükelçilikleri ve başkonsolosluklarını ortak bilgisayar ağıyla donatan isim olarak biliniyor. E-Konsolosluk hizmetinin mimarı olan Koru, AB normlarına uygun yeni çipli pasaportların basımı ve dağıtımını da gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’nın internet adresini yeniden düzenleyen Koru, Dışişleri’nde müsteşar yardımcısı olarak kamu diplomasisi, protokol müdürlüğü, insan kaynakları, mali işler, bilgi sistemleri dahil birçok alandan sorumluydu.”

Öyleyse Naci Bey teknolojiye meraklı falan değil, Dışişleri Bakanlığı’nda kırk kaplan gücünde… Bilgisayar ağları kuruyor çipli pasaport basıyor, basmakla da kalmayıp onları dağıtıyor o arada bakanlığın internet sitesi gözüne takılıyor ve onu da düzenleyiveriyor.

Yanaşma basındaki bu heves, haberin sonundaki “Fehmi Koru’nun da kardeşi” cümleciğine, hasmını düelloya davet eden kontun eldiven şaklatması tınısı kazandırıyor. “Fehmi Koru’nun da kardeşi, ama sıkıysa aç bakalım ağzını… Açarsan şafak vakti görüşürüz.”

Şafak demişken aklımıza takılıyor. Ağabeyi bir ara Yeni Şafak’ta yazmaktaydı birkaç isimle acaba orada ne demişler diye bakıyoruz. Ahde vefasızlık etmemişler, girmişler atama haberini. Ama bu haber de bize tanıdık geliyor ve bir yanaşma basına, bir kandaş basına bakıyoruz. Ne görelim, bu yanaşma basındaki haberin aynısı! Birkaç kelime eksilmiş, birkaç kelime eklenmiş. Yeni Şafak, Zaman değil ki öyle “ağır abilik” yapsın. Naci Bey’in “teknoloji merakı”nı ayrıntılarıyla copy/paste yapmış. Eldiveni de şaklatmış: “Fehmi Koru’nun da kardeşi”...

Adam liyakat sahibi, fotoğrafındaki benzerliğe bakıp ağabeyinin müstear isimlerinden biri sanmayın. Yalnız bu “bakan yardımcılığı” görevi Naci Bey’in kaplanlarına kaplan katacak, artık THY uçaklarında 1A numaralı koltukta seyahat edebilecek. En önde, pilot arkası oluyor.

Bu da ne demeyin, öyle… O koltuğu liyakat sahiplerine veriyorlar.Bu koltuk hikayesini de basından okuduk: THY görevlileri geçenlerde CHP’li Mevlüt Aslanoğlu’nun elindeki biniş kartını alıp, alelacele değiştirmiş. Kartın üzerinde 1A yazılıymış, “sizi bir arka koltuğa alacağız, protokol böyle” demişler. “Protokol gereği” Naci Bey’in mevkidaşı, eski AKP milletvekili ve Adalet Bakanı’nın yardımcısı Veysi Kaynak Bey, 1A koltuğuna yerleştirilmiş. Veysi Bey durumu öğrenince “Yanlış yapıyorsunuz, milletvekilleri bakan yardımcılarının protokol olarak üstünde bir merciidir” demiş demesine ama THY görevlilerinden “Efendim böyle bir talimat var. Artık bakan, bakan yardımcısı ve milletvekili olarak başlatıyoruz sıralamayı” yanıtını almış. Veysi Bey sonunda pes etmiş, “1A da aynı yere gidiyor” diyerek protokoldeki yerini almış.

Anlayacağınız uçaktaki yolcular büyük badire atlatmış. Zira yeni mevkiler ve makamlar uydururlarsa uçakları Bakanlar kullanacak!