Sermayenin sistem tercihi

Ali Rıza Aydın'ın “AKP ve başkanlık sistemi” başlıklı köşe yazısı 20 Aralık 2012 Perşembe tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Başbakan Erdoğan, Konya’da “ekonomi ödülleri” töreninde yasamaya da yargıya da yüklenmiş, kuvvetler ayrılığını engel olarak görüp şikayetini dile getirmiş. Kuvvetler ayrılığının engel olduğu alan da açık: AKP-sermaye birlikteliği… Böylece, özgün bir başkanlık sisteminin, partisi ve kendisiyle birlikte, sermayenin geleceği için de hayırlara vesile olacağını anlatmış.

Anayasa’ya uygun davranma yükümlülüğü bulunan Başbakan ve başkanlık sistemini savunurken kuvvetler ayrılığının şimdikinden iyi işleyeceğini ileri süren AKP bir yana, kurmaylarının, Başbakanın sözlerini yumuşatıcı ve düzeltici açıklamaları trajikomik bir durumu sergiliyor. Sözler, yasama ve yürütme organları yerine kendi ideolojik amaçları doğrultusunda devlet yönetimini ele geçirmeyi hedefleyici, yargıyı etkileyici, devleti zafiyete uğratıcı nitelikte… Bu gibi savların, bugün yargılaması süren birçok davanın iddianamesinde, devlete karşı işlenen örgütlü suç kapsamında yer aldığı düşünüldüğünde AKP kurmaylarının Başbakan’ın sözlerini çevirme çabaları daha net anlaşılıyor. Aradaki fark, yargılananların karşıt olması… Düşünceler özgürce dile getirilebiliyorsa, birçok insan neden yargılanıyor?

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...