Ukrayna'daki savaşın 37. günü

Ukrayna'da savaşın 37. gününde heyetler müzakerelere çevrimiçi devam ediyor. Rusya'nın askeri çabalarını Donbas'a yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki yüz yüze görüşmelerinin ardından ilk görüşmenin bugün çevrimiçi yapılması bekleniyor. Savaşın 37. gününde Rusya'nın Donbas bölgesine yoğunlaştığı öne sürülüyor. Mariupol kentinde açılan insani koridordan sivillerin tahliyesinin devam etmesi bekleniyor. Öte yandan Rusya Ukrayna'ya ait iki helikopterin Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentindeki yakıt deposuna saldırı düzenlediğini duyurdu.

Rusya Avrupa'ya doğalgaz satışında bugünden itibaren ödemeleri rubleyle kabul etmeye başlıyor. Rusya'nın kendisine yaptırım uygulayan "dost olmayan ülkeler"e karşı attığı bu adım Almanya tarafından dün "şantaj" olarak nitelendi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

Gün içindeki gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz...

Güncelleme 23.50

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna krizinin temel nedeninin Avrupa’da bölgesel güvenlik alanında uzun süredir biriken çelişkilerde yatmakta olduğunu söyledi. Şi, “Sorunun kökenini ortadan kaldırmak için tüm tarafların meşru güvenlik endişelerini dikkate almak gerekir” dedi.

Güncelleme 22.38

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, "Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana toplam 124 uçak, 82 helikopter, 357 insansız hava aracı, bin 854 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 202 çok namlulu roketatar sistemi, 777 sahra ve havan topu, bin 722 adet özel askeri araç imha edildi" ifadelerini kullandı.

Güncelleme 20.49

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, "Çin'in yaptırımlarımıza müdahale etmemesi gerektiğini açıkça belirttik" dedi.

Güncelleme 19.55

Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'la telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna güncemi de ele alındı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Sömürgecilik suçlarından sorumlu olanlar hesap vermeli

Güncelleme 18.56

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, 'sömürgecilik suçlarından ve transatlantik köle ticaretinden sorumlu ülkelerin eylemlerinin hesabını vermesi gerektiğini' belirtti.

Güncelleme 18.44

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Ukrayna savaşında hâlâ 70 civarında vatandaşımız var. Bunların 30 tanesi Mariupol’da. Bugün onları da çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası örgütlerle işbirliği yapıyoruz' dedi.

Güncelleme 18.26

Ukrayna parlamentosu Ruslara ait mülkler ile Rusya'nın askeri harekatını destekleyenlerin mülklerinin kamulaştırılmasını öngören yasayı onayladı. Yasa Ukrayna'daki sıkıyönetim süresince Rusya topraklarındaki ekonomik faaliyetlerini durdurmayan kişiler için de geçerli olacak. Bu kişilerin varlıklarına zorla el konulabilecek.

Güncelleme: 17.45

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, İstanbul'da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakeresine dair telefonda görüştü.

Güncelleme: 17.10

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri tarafından geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerin ardından video konferans ile iki ülke temsilcileri yeni bir görüşme gerçekleştirdi. Rus Müzakere Heyeti Başkanı Vladimir Medinskiy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Video konferans yoluyla görüşmelere devam ediyoruz. Kırım ve Donbass konusundaki tutumumuz değişmedi” ifadelerini kullandı.

Ukrayna heyetinde yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, “Müzakereler, çalışan alt grupların katılımıyla çevrimiçi olarak devam etti” açıklamasında bulundu.

Ukrayna: Ne doğrularız ne yalanlarız

Güncelleme: 16.55

Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentinde bulunan bir petrol deposunda yangın çıkmış, bölge valisi Gladkov, yangının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki helikopterin hava saldırısı sonucu meydana geldiğini söylemişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanik düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin olarak "Ukrayna şu anda Ukrayna topraklarında Rus saldırganlığına karşı bir savunma operasyonu yürütüyor ve bu, Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki her felaketten sorumlu olduğu anlamına gelmiyor. Bu iddiaları ne doğrulayacağım ne de yalanlayacağım" dedi.

Güncelleme: 16.30

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Putin ve Zelenskiy görüşmesi için Türkiye'yi işaret etti. Kuleba, "Rusya ve Ukrayna liderleri arasında görüşme ayarlamaya yardımcı olursa Türkiye'ye minnettar oluruz" dedi. 

Güncelleme: 16.10

Ukrayna ile gerçekleştirilen müzakereler hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Nihai sonuç alınması için İstanbul'daki müzakerelerde uzlaşılan bazı konuların kağıda dökülmesi gerekir' dedi.

Güncelleme: 16.00

Almanya Başsavcılığı, Almanya ordusundan bir yedek subayı Rusya için casusluk yapmakla suçladı.

'NATO'yla görüşmek şu anda imkânsız'

Güncelleme: 14.10

Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşbirliği Dairesi Başkanı Nikolay Kobrinets, mevcut koşullarda Rusya ile NATO arasında siyasi diyaloğun imkansız olduğunu, hatta temasları sürdürme koşulları hakkında konuşmanın bile anlamsız olduğunu söyledi. Rus diplomat RIA Novosti'ye verdiği demeçte, NATO’nun Rusya ile doğrudan bir çatışmadan korktuğunu, ancak "son Ukraynalıya kadar" savaşmayı planladığını belirterek “bu politika insanlık dışı ve son derece alaycı” dedi.

Güncelleme: 13.36

Kremlin yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın batısındaki bir yakıt deposuna yönelik hava saldırısının gelecekteki barış görüşmelerine engel oluşturacağını söyledi.

Güncelleme: 13.15

Kremlin, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bugün telefonda görüşeceğini duyurdu.

Güncelleme: 13.10

Rusya'da "dost olmayan ülkeler"e doğalgaz satışında ödemenin ruble ile kabul edilmesini öngören kararname bugün yürürlüğe girdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, alıcıların Cuma günü sonu itibariyle ruble ile ödeme yapacaklarını teyit etmemiş olmaları halinde bunun doğalgaz tedarikinin hemen kesilmesiyle sonuçlanmayacağını ifade etti.

Peskov "Şu anda devam eden fiili teslimatların ödemesi bugün yapılmayacak. Ayın ikinci yarısında, Nisan'da veya hatta Mayıs ayının başında yapılacak" dedi.


Güncelleme: 12.56

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakere sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

Lavrov, "Ukrayna tarafı, müzakereler sırasında Donbass ve Kırım gerçeğini anladığını gösterdi" dedi.

Güncelleme: 11.46

Rusya Ukrayna'da 5'i mühimmat deposu 6 askeri tesisi vurduğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'daki Rus birliklerinin 6 askeri tesisi yüksek hassasiyetli silahlarla vurduğunu açıkladı.

Konaşenkov ayrıca Çernihiv bölgesinde Rusya özel kuvvetler biriminin bir dizi modernize T64 tankını ele geçirdiğini söyledi. TASS'ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı ele geçirilen tankların videosunu yayınladı.

Konaşenkov ayrıca Rus hava savunma sistemlerinin biri Bayraktar TB-2 olmak üzere Ukrayna’ya ait 8 insansız hava aracını vurduğunu söyledi.

İngiltere acil ateşkese karşı

Güncelleme: 10.57

İngiliz The Times gazetesi Londra'nın Rusya ile Ukrayna arasında derhal bir ateşkes sağlanmasına karşı çıktığını yazdı.

Gazeteye göre İngiltere, Ukrayna'nın Rusya ile "çok erken" bir anlaşmaya varmasına karşı. Haberde bunun nedeninin İngiltere'nin Rusya'nın askeri pozisyonunun bozulmasını ve buna bağlı olarak müzakere duruşunun zayıflamasının beklenmesi gerektiğini savunması olduğu kaydedildi.

İngiltere'nin ABD, Almanya ve Fransa'nın en kısa sürede bir barış anlaşmasına varılması için "aşırı hevesli" olduğundan da kaygılandığı ileri sürülen habere göre, Londra anlaşmanın Kiev'in elinin daha güçlü olduğu bir zamanda yapılmasını istiyor.

Letonya'dan 'Z'ye yasak kararı

Güncelleme: 10.30

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekatta kullandığı "Z" ve "V" sembollerinin kamusal alanda kullanımına Letonya'da yasak getirildi.

Letonya parlamentosunda dün yapılan oylamada kamusal alanda bu sembolleri kullanan kişiler için 350 Avro'ya, şirketler içinse 2 bin 900 Avro'ya kadar para cezası öngören düzenleme kabul edildi.

'Rusya birliklerini doğuya kaydırıyor' iddiası

Ukrayna heyeti başkanı, Ukrayna'nın Rusya ile bir sonraki müzakere turunun bugün çevrimiçi olarak devam edeceğini söyledi. Öte yandan Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın askeri çabalarını Donbas bölgesine yönlendirmek için birliklerinde bariz bir değişiklik olduğunu öne sürdü. NATO da Rus kuvvetlerinin geri çekilmediğini, Kiev ve diğer şehirler üzerindeki baskıyı sürdürürken yeniden konumlandığı konusunda açıklamada bulundu.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın kentindeki depoya hava saldırısı

Rus kentindeki yakıt deposuna Ukrayna'ya ait iki helikopter saldırı düzenledi. Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentinde bulunan bir petrol deposunda yangın çıktı. Belgorod Bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov, "Tüm acil servisler bölgeye gönderildi. Yangına müdahale için önlemler alınıyor" dedi. Belgorod Bölgesi Valisi Gladkov, petrol deposundaki yangının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki helikopterin hava saldırısı sonucu meydana geldiğini söyledi.

Rus kuvvetleri Çernobil'den çekildi

Ukrayna'nın nükleer santrallerini denetleyen devlet kuruluşu dün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Çernobil'den çekildiğini söyledi.

Kuruluş, "Çernobil nükleer santralini ve diğer tesisleri ele geçiren işgalcilerin iki kol halinde Belarus Cumhuriyeti ile Ukrayna sınırına doğru yürüdükleri doğrulandı" dedi.

Santral savaşın ilk haftasında Rus birliklerinin kontrolüne geçmişti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Perşembe günü Rus birliklerinin kontrolü Ukraynalı personele devretme niyetlerini açıkladığını söyledi.

Zelenskiy iki üst düzey generali 'hain' ilan etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, iki üst düzey Ukraynalı generali "hain" ilan ederek görevden aldığını açıkladı. Zelenskiy, görevden aldığı generallerin Ukrayna Güvenlik Servisi İç Güvenlik Ana Dairesi şefi Naumov Andriy Olehovych ve Ukrayna Güvenlik Servisi'nin Herson bölgesindeki başkanı Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych olduğunu duyurdu.

Rusya'dan AB üst düzey yöneticilerine yaptırım

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırım politikasının tüm sınırları aştığına dikkat çekildi. AB’nin eylemleriyle yalnızca Rusya ile ilişkileri çıkmaza sokmakla kalmadığı, aynı zamanda kendi vatandaşlarının refahını, güvenliğini, küresel, finansal ve ekonomik sistemin istikrarını da tehlikeye attığına dikkat çekilen açıklamada, mütekabiliyet ilkesine uygun şekilde Rus tarafının AB üye devletlerinin ve AB yapısının temsilcilerini yaptırım listesine aldığı kaydedildi.

Açıklamada, “Yaptırımlar AB’nin askeri yapılarının yöneticileri ve AB komiserleri dahil, AB’nin üst düzey yöneticilerine yöneliktir. Ayrıca Rus karşıtlığı politikalarını teşvik eden Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin büyük çoğunluğu da yaptırımlara tabidir. Rusya’nın cevap niteliğindeki kara listesine ayrıca bazı AB’ye üye devletlerin hükümet ve parlamento başkanları, Rus karşıtı duyguları kışkırtan kamuya mal olmuş kişiler ve medya çalışanları da dahil edildi” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, yaptırım kararı ile ilgili notanın AB’nin Moskova’daki temsilciliğine iletildiği aktarıldı.