Kâr artışı, finans patlaması

İzzettin Önder'in "Kâr artışı, finans patlaması" başlıklı köşe yazısı 19 Kasım 2012 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Reel üretici kuruluşların kârları belirli bir seviyede seyrederken, finansal kuruluşların kârları adeta uçmuş durumda. Hatırlanacağı üzere, “balon” sözcüğü daha çok finansal kârlar için kullanılagelmiştir.

GSMH artışının yüzde 3’lerde olmasının beklendiği ve Tüpraş gibi bir kurumun yüzde 5 kâr artışı yaşadığı bir dönemde banka kârlarının yüzde 30’lara varan oranda artmış olmasını nasıl değerlendirmek lazım?

Geçen hafta açıklanan kârlar, dönemin özelliğini yansıtırcasına, ikili grup içinde görülmektedir. Bir tarafta mal ve hizmet üreten reel yatırımcı kuruluşların kârları, diğer tarafta ise finansal işlemler yapan kuruluşların kârları yer almaktadır. Dönemin finansal yapısını ve hâkimiyetini yansıtırcasına, reel üretici kuruluşların kârları belirli bir seviyede seyrederken, finansal kuruluşların kârları adeta uçmuş durumda. Hatırlanacağı üzere, “balon” sözcüğü daha çok finansal kârlar için kullanılagelmiştir.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...