'Türkiye'ye biber gazı satışı durdurulsun' çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'ye yapılacak olan biber gazı satışı ile ilgili Güney Kore Hükümeti'ne satışı durdurma çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Türkiye'nin biber gazı alımı yaptığı Güney Kore'ye "satışı durdur" çağrısı yapıldı. Uluslararası Af Örgütü’nde Ordu, Güvenlik ve Polis birimi yöneticisi Marek Marczynski konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’ye biber gazı ve diğer gösteri kontrol ajanlarının sevkiyatı hemen durdurulmalıdır yoksa daha fazla baskı ve kötüye kullanım riski ortaya çıkacaktır. Güney Kore hükümeti yetkilileri baskıcı ve keyfi bir şekilde protestoculara karşı güç uygulayan bir ülkeye herhangi bir silah gönderilmemesi konusunda hızlı ve açık bir mesaj göndermelidir. Türkiye Hükümeti’nin barışçıl gösteri hakkına karşı uygulamaları güvenlik ve insan haklarına dair uluslararası standartlar ile tamamen çelişmektedir.  Türkiye’nin biber gazı kullanımı ile ilgili oldukça sabıkası vardır.

Örgüt sadece Güney Kore’nin değil, bu şiddetin tekrarlanmayacağı sözü verilmedikçe ve önceki ölümler, yaralanmalarla ilgili sorumlular yargılanmadığı sürece Türkiye’ye hiçbir ülkenin silah satmaması çağrısını da yaptı.