İşte Arınç'ın Abdullah Gül'e uygun gördüğü makam

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan Abdullah Gül açıklaması.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye döneceği yönünde tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Abdullah Gül'ün sadece AKP için değil Türkiye için büyük bir kazanç olacağını savunan Arınç, “Eğer başbakan olmayacaksa benim gönlümden geçen Meclis Başkanlığıdır. Abdullah Gül Meclis Başkanı olursa, Meclis de kazanır, siyaset de itibar kazanır, Türkiye de kazanır” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Arınç, “Abdullah Gül ile biz dava arkadaşıyız, yol arkadaşıyız. Çok başarılı siyasetçi olduğunu bilirim, Başbakanlığımızı yaptı, 7 yıl örnek bir Cumhurbaşkanlığı yaptı. Bence Cumhurbaşkanlığında çok başarılı bir performans sergiledi. Siyasetin kendi dinamikleri vardır, dinamikler içerisinde meşru, makul olan şeylere de normal karşılarız. Sayın Cumhurbaşkanı da öyle karşıladı. O tarihten buyana İstanbul’dadır, zaman zaman görüşüyoruz” dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü geçtiğimiz haftalarda ziyaret ettiğini ve şu ana kadar adaylığının söz konusu olmadığını anımsatan Arınç, “AK Parti’ye karşı ilgisiz kalamayacağını, bu partiyi birlikte kurduğumuzu, partide verilecek görevler olursa bunları da ta baştan ret etmediğini ifade etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözleri bir ümittir, bir ışıktır. Yani Abdullah Gül AK Parti’de siyasete dönmek istiyorsa bunu saygıyla karşılayacağını ifade ediyor. Başbakanımızın dönüşünü beklemek lazım. Başbakanımızla, Cumhurbaşkanımız ve kendileri bu konuda bir görüşme yaparlar ve siyasete AK Parti’de 7 Haziran’dan sonra belli bir noktada devam etmek isterlerse biz bundan sevinç duyarız, iftihar duyarız. Bunun Türkiye için hayırlı olacağına inanırız. Abdullah Gül sadece AK Parti için değil Türkiye için büyük bir kazanımdır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, Başbakanlık yapmış bir insanın partiye gelmesi, aday olması, milletvekili seçilmesinin 6 bin adaydan birisi gibi karşılanmaması gerektiğini kaydeden Arınç konuşmasına şöyle devam etti:

“Birileri madem ki kendisi de istiyorsa buyursun AK Partiye gelsin, Genel Merkeze uğrasın ve benim ismim şudur, adaylık müracaatı yapayım. Böyle bir şey onur kırıcı olur. Abdullah Gül ve benzeri arkadaşlarımıza yapılmasını kimse bekleyemez. Gönülden arzu ediliyorsa AK Parti’de siyaset yapması yakışın olanı kendisinin bizzat davet edilmesidir. Çok güzel bir toplantı ile bu adaylığın ilan edilmesidir. Henüz o noktada olmadığımızı düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız bu Cuma gününün bereketi ile çok güzel şeyler söylemiş, arkasını beraberce takip edelim. Ben 7 Haziran’da aktif siyasetten uzak kalacak bir insanım am Abdullah Gül’ün siyasette olmasını, AK Partide olmasını üstleneceği görev ne olursa olsun hepsini çok büyük başarı ile yürüteceğini düşünürüm. Ümit ediyorum ki bu acılar yaşadığımız günde bir sevinç olarak gerçekleşmeye başlar.

PARTİDEKİ DENGELER NE OLUR?
Bu tür şeyle başka partilerde olsa tartışılır ama bizim çizgimizde ve bizim partimizde her şey fedakârlık, feragat ve uzlaşma üzerine kurulmuştur. Bizde birimizin evet dediğine öbürü hayır diyemez. Bizim hayır dediğimize öbürü evet diyemez. Geçmişte ne düşünüyorlardı Abdullah Gül, Başbakan olsun partinin başına geçsin vs… Bu ihtimal olmadı görev süresi Ağustos'un 28’inde bitiyordu, 27’sinde bir görev değişimi oldu. O zaman Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’dur. Kendi kanaatimi söylüyorum 7 Hazirandan sonraki Başbakanımız da Ahmet Davutoğlu’dur. Seçime o gidecek, seçimi o kazanacak, partisini iktidar yapacaksa onun hakkıdır. Hiç bir şey söyleyemeyiz bu konuda. Abdullah Gül beye; ‘seni partiye alıyoruz, nasıl bir görev istersin dendiğinde’ ben mutlaka takdir edecektir ama 'ben partimde bana hangi görev verilirse verilsin onu yaparım veya yapmalıyım' diye söyleyecektir. Bunu söyledi her halde Grup Başkanvekili de yapılacak değildir. Eğer başbakan olmayacaksa benim gönlümden geçen Meclis Başkanlığıdır. Abdullah Gül Meclis Başkanı olursa, Meclis de kazanır, siyaset de itibar kazanır, Türkiye’de kazanır.”