'AKP, hiç beklemediği gelişmeler yaşayabilir'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Hakan Atilla'nın tek sanık olduğu, Rıza Sarraf'ınsa tanık olarak dinlendiği davada, jürinin aldığı kararı soL'a yorumladı.

Cem Boz

ABD'de sürmekte olan, Hakan Atilla'nın tek sanık olduğu, Rıza Sarraf'ınsa tanık olarak dinlendiği davada jüri kararını dün verdi.

Jürinin "kara para aklamak" dışında beş konuda Hakan Atilla'yı suçlu bulduğu açıklandı.

Jürinin Atilla'yı suçlu bulduğu ithamlarsa, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek, ABD'yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmek ve kara para aklama suçuna iştirak etmek" oldu.

Atilla'nın cezasını belirleyecek olan hakim Richard Berman kararını daha sonra açıklayacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Atilla davasını ve jüri kararını soL'a yorumladı. 

Atilla'nın ''günah keçisi'' olduğunu söyleyen Aksünger, AKP'nin davayı görmezden geldiğini ve kimseyi suçlu görmediğini ifade ederken, ''Bizim yaklaşımımızsa suçluların Türkiye'de olduğu yönünde. AKP davanın üzerini kapatarak hata ediyor'' dedi. 

11 Nisan'da yargıç ve heyetinin cezayı belirleyeceğini hatırlatan Aksünger, bundan sonraki süreçle ilgili şöyle konuştu: 

''11 Nisan'dan sonra Zafer Çağlayan, Süleyman Arslan ve Abdullah Happani'yle ilgili kararlar da gelebilir. Ayrıca Hazine Bakanlığı, Halkbank'la ilgili birtakım cezai yaptırımlar da uygulayabilir. Bundan sonraki süreçte iktidar, beklemediği gelişmelerle karşı karşıya kalabilir.''

'BAKANLARIN MAL VARLIKLARINA EL KONULSUN'

“Bu dava ne zaman başlıyor? Kumpas operasyonlarının yapıldığı dönem. 2007 yılında Edirne’de 202 kilogram eroin yakalanmıştı. Eroinin bağlantılarında İstanbul’da bir döviz bürosu sahibine ulaştılar. Bu isim Abdullah Happani’ydi. Yani Rıza Sarraf’ın ortağı. ABD’de gıyabında yargılanan 7 kişiden biri. Devlet bunları bilmiyor muydu? Biliyorlardı. Türkiye’ye 10 milyar dolar civarında ceza verileceği söyleniyor. Bunu ödemek zorundayız. Ödemezsek bankalarımızdan bir dolar para aktaramayız. Peki Mehmet Hakan Atilla’ya ne olacak? Mehmet Hakan Atilla günah keçisidir. Sarraf da söyledi. Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan’ı söyledi. Suç sabitlenince Halk Bankası’na ceza verilecek.''

Aksünger, ''Davayı milli mesele haline getirip cezayı halka kesme derdindeler. Halk bu davanın cezasını ödemez, adı geçen siyasilerin ve bakanların mal varlıklarına el konulsun. AKP, şu an davayı hafife alıyor ve bu konuda fazlaca yanlış adım atıldı'' ifadelerini kullandı.